Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Analys: Större andel har antikroppar bland yngre

Vem som helst kan kolla upp sig – så säkert är testet.
Bland yngre har en högre andel antikroppar mot coronaviruset jämfört med äldre, visar nya analyser av Folkhälsomyndigheten.Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

En högre andel av unga personer har antikroppar än personer över 19 år. 

Det visar nya analyser från Folkhälsomyndigheten som tittat på personer som besökt primärvården, skriver SR.

– Bland de upp till 19 år så ser vi en tydligare ökning över tid, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten. 

I slutet av maj presenterade Folkhälsomyndigheten sin nya antikroppsstudie som visade att omkring 7,3 procent av stockholmarna hade smittats runt den 11 april. 

Det resultatet gick emot de förutspådda 17 procenten som presenterades i en matematisk modell för samma period. 

En ny analys från Folkhälsomyndigheten visar nu att en högre andel av unga personer har antikroppar mot covid-19 än personer över 19 år, rapporterar SR.

I den nya undersökningen har myndigheten analyserat tester på personer som varit i kontakt med primärvården. 

Högre andel har antikroppar bland yngre

Omkring åtta procent av de under 19 år hade bildat antikroppar, medan motsvarande siffra för personer mellan 20 och 64 år låg mellan sex och sju procent. 

För personer över 64 år låg siffran på omkring tre procent, enligt SR. 

– Dels kan det vara så att de som kommer till provtagning representerar såna som provtas ganska sällan och de förhåller sig till råd och rekommendationer, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, till radiokanalen. 

Högre nivåer i Stockholmsregionen

Samma analyser visar att Stockholmsregionen har högre andel antikroppar mot covid-19 än Västra Götaland och Skåne. 

– Vi kan också se när vi tittar på åldersfördelningen att bland de upp till 19 år så ser vi en tydligare ökning över tid, säger Karin Tegmark Wisell. 

Karin Tegmark Wisell betonar att det kan bli stora felmarginaler när man gör stickprov och att andelen med antikroppar därmed både kan vara högre och lägre.  

Hör överläkaren Roland Söderholm reda ut de vanligaste besvären efter corona.