Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wolds ilska mot vaccin- fuskarna: ”Kommandoror”

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström så kommer man troligtvis behöva ta coronavaccin vartannat eller var tredje år i framtiden.
Personer som går före i kön till vaccin får Agnes Wold att reagera.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emma Spak vid SKR säger att det ”skadar förtroendet”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rapporteringen om chefer och deras anhöriga som gått före i vaccinkön väcker reaktioner.

”Kommandoror som äter upp korvarna för dem som bor i fattigstugan”, tycker Agnes Wold.

– Det är sunkigt, säger hon till Expressen.

Svenska Dagbladet har berättat om två personer i sjukhusledningen på Karolinska som vaccinerat sig, och chefer vid vårdföretaget Capio som låtit vaccinera anhöriga. 

Även chefen för äldreomsorg i Nacka, Anette Böe, samt fyra av hennes medarbetare med administrativa arbeten gick före i vaccinkön, rapporterar Aftonbladet

Chefen säger till tidningen att hon fick en ”spilldos” i januari, men att hon i efterhand insett att det var fel. Frågan utreds nu av kommunen.

– Jag kan verkligen förstå att man kan göra den bedömningen i dag. Jag är väldigt ledsen för det. Jag tycker att det jag har gjort är fel, helt klart, säger Anette Böe.

Liknande uppgifter har kommit ifrån flera regioner i Sverige, och flera utredningar om misstänkt vaccinfusk pågår runtom i landet. 

Wold: Hör till människans natur

Agnes Wold, överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin, är kritisk.

”Jag vill bara meddela att alla som tar vaccindoser från riskgrupperna är Kommandoror som äter upp korvarna för dem som bor i fattigstugan”, skriver hon på Twitter.

– Det är väldigt sunkigt när chefer med kontorsarbete tar och vaccinerar sig, säger Agnes Wold till Expressen.

Wold tillägger att hon tror att det hör till ”människans natur” att i första hand tänka på sig själv och sin familj.

– Sådana är vi, många. Det är kanske inte så konstigt. Sedan tycker jag att det är fantastiskt att Sahlgrenska har gått ut med att de absolut inte kommer vaccinera sin sjukhusledning före någon annan, det gör mig stolt.

Kan man förhindra att det sker?

– Det finns inga lagar som hindrar det. Men man får fråga sig själv om man vill vara en kommandora, då får man väl vara det då. Jag vet inte om hon har ett samvete.

”Skadar förtroendet”

Även Emma Spak, chef vid hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, reagerar på uppgifterna.

– Det skadar förtroendet för hela vaccinationsprocessen. Därför är det viktigt att man går igenom varje fall för sig och säkrar vad det egentligen är som har hänt och vilka förutsättningar det har funnits, säger hon till SvD.

I flera av fallen har personerna som anklagas för vaccinfusk försvarat sig med att doserna har varit överblivna, och att man hade tvingats kasta dem i annat fall. Vaccinet från Pfizer/Biontech levereras om sex doser har kort hållbarhet när det väl är öppnat.

– Här är det jätteviktigt att man har riktlinjer för hur man ska hantera de här situationerna och att man dokumenterar besluten noga. Man får inte kasta doser för att man är rädd att göra fel, fortsätter Emma Spak.

Vaccinordningen bygger på rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, men det är sedan upp till regionerna att besluta om fördelningen. Kammaråklagare Kerstin Eriksson uppger för tidningen att det är mycket tveksamt om det går att fälla personer som smiter före vaccinkön för tjänstefel.

Expressens Frida Sundkvist har i en kartläggning av vaccinviljan bland personal inom hemtjänsten rapporterat att flera chefer väljer att ta vaccinet för att visa för sina anställda att det är ofarligt.

Studie: Två munskydd ger nästan dubbelt skydd

Ger 92 procents effekt enligt studien.