Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wolds ilska efter vaccin- breven: ”Hur i helsike?”

Jan Olsson: Så utnyttjar kriminella pandemin.
Brit Rundberg, ställer sig kritisk till att inte de allra äldsta prioriteras när andra fasen av vaccineringen mot covid -19 inleds.
Foto: Privat
Mobilt bankID är inte alltid en förutsättning för äldre men används för att boka tid för vaccination mot covid -19.
Foto: ISABELL HÖJMAN / TT NYHETSBYRÅN
Agnes Wold reagerar kraftigt på att äldre förväntas logga in med bankID för att boka tid för vaccinering.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vaccineringen mot corona pågår i hela landet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många äldre är oroliga inför nästa fas av coronavaccinationen. För att boka tid för vaccinering kan de behöva legitimera sig med mobilt bankID – något inte alla äldre har.
– Man kan inte utgå ifrån att vi har det, säger Brit Rundberg, 87. 

En som drabbats av teknikproblem är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och hennes make.

”Hur i helsicke kan man skicka ut brev där gamlingarna förväntas logga in med elektroniskt id?” skriver hon på Twitter.

Enligt Folkhälsomyndighetens nationella plan för framtida vaccinationer, står bland annat personer över 70 år näst på tur att vaccineras, där de äldsta rekommenderas att bli vaccinerade först. 

Professorns frustration

Mobilt bankID är en förutsättning inte alla äldre har. Agnes Wolds, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitets, man kunde inte boka tid på grund av tekniken och delade med sig av sin frustration på Twitter. 

https://twitter.com/AgnesWold/status/1355892181618335746

Agnes Wolds man fyllde 78 under söndagen. Han fick hem ett brev om hur han skulle gå tillväga för att boka tid för vaccinering.

– Jag blev så glad till dess att jag skulle försöka ta mig in på nätet via honom men det gick inte för han inte har mobilt bankID. 

– Man kan inte ha det så, att e-legitimation är det enda sätt som regionerna dirigerar till, säger Agnes Wold. 

Agnes och hennes man bor i Göteborg, en region som helst ser att tidsbokningen sker digitalt. 

– Framförallt kan man inte skriva att ”vi vill inte att ni ringer”. Det finns många gamla människor som känner att de inte vill vara till besvär, säger Agnes Wold. 

– Det måste naturligtvis finnas ett telefonnummer som är bemannat, och sedan borde det finnas ett postalternativ för de som inte kan med tekniken, säger hon.  

Flera andra personer vittnade om samma sak, och delade sin oro kring sina äldre släktingar.

Påtaglig oro bland äldre

Legitimering via mobilt bankID eller boka tid via telefon är de två alternativ som ännu erbjudits av landets regioner. 

– Det är som att de släpper biljetter till en rockkonsert, och då gäller det att vara duktigt på internet och ha mobilt bankID. Vårdcentralernas telefonväxlar kommer gå varma när alla ringer samtidigt, säger Brit Rundberg, 87.

– Jag kan sitta dagarna i ända och vänta på svar från vårdcentralen, men jag tycker att det är ett fruktansvärt och felaktigt system som de använder sig av, säger Rundberg. 

Christina Tallberg, ordförande för pensionärernas riksorganisation, har ställt krav på regionerna att gå ut med tydlig information om hur man ska gå tillväga för att vaccinera sig.
Foto: Anneli Nygårds / PRO

Enligt Christina Tallberg, ordförande för pensionärernas riksorganisation, känner många äldre både oro och förväntan inför kommande vaccinering. 

– Det är vaccineringen vi längtat efter, men många av våra medlemmar känner sig inte bekväma med tekniken som krävs. De är rädda för att glömma bort koder och att råka lämna ut uppgifter till fel personer, säger Tallberg. 

Vaccinbedragarna

Att legitimera sig via mobilt bankID har föranlett bedragare till att utnyttja äldres situation, och flera äldre har slagit larm om vaccinationsbedragare som utger sig för att vara hemtjänsten

– Även om många vet att man aldrig ska lämna ut bankuppgifter, faller många till föga för bedragare när vi bara går och väntar på att få besked om när och hur vi ska vaccineras, säger Tallberg. 

För att historien inte ska upprepa sig när nästa fas av vaccineringen drar i gång, har PRO ställt krav på regionerna att bidra med tydlig information om hur man ska gå tillväga för att boka tid för vaccinering. 

– Det räcker inte med att informationen kommer ut på digitala medier, ingen ska behöva avstå från att vaccinera sig för att de har besvär med tekniken, säger Tallberg. 

Inför tidsbokning av coronavaccinationer ser Tallberg helst att information kommer ut i lokalpress, eller hem till brevlådan. 

– Man måste tänka på att det är en stor grupp som inte är digitala, säger hon.

Informationen kommer hem

Enligt Region Stockholm vaccinsamordnare Magnus Thyberg, kommer alla över 70 över få hem information om hur de kan boka tid för vaccination. 

Enligt Magnus Thyberg, Region Stockholms vaccinsamordnare, kommer nästa fas av vaccinationen mot Covid-19 genomföras på liknande sätt som vid vaccinationen mot säsongsinfluensan.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

 – Starten på bokningen kommer att ske samtidigt och sedan kommer vaccinationen att genomföras löpande på ett så smittsäkert sätt som möjligt, fortsätter han. 

Några ytterligare prioriteringar inom olika grupper är ännu inte aktuella, menar Thyberg. 

Systemet riskerar att överbelastas

När det är dags för allmänheten att vaccinera sig mot covid-19 kommer 17 av landets 21 regioner att använda 1177.se som bokningssajt, där allmänheten själv får i uppgift att boka tid, enligt uppgifter från Ekot.

Det är ett system som riskerar att överbelastas om inte regionerna fördelar möjligheten att boka tid. 

https://twitter.com/AgnesWold/status/1355806697705664522

Regionerna: så bokar du tid för vaccination.

Här är alternativen som erbjuds när det kommer till att boka tid för vaccination i din region. 


Region Norrbotten: Tidsbokning sker genom 1177.se. För de som inte har e-legitimation kommer det att finnas ett telefonnummer tillgängligt för tidsbokning. 


Region Västerbotten: I första hand kommer tidbokningen att ske via 1177 och telefon. Eventuellt ska personer kunna boka tid för vaccinering genom sin vårdcentral.


Region Jämtland Härjedalen: Ännu har regionen inte bestämt vilka möjligheter som kommer att ges för att boka tid för vaccination.


Region Västernorrland: Tidsbokning kommer att ske genom appen Mitt Vaccin, där man loggar in med e-legitimation. Alternativt genom 1177 eller telefonsupport.


Region Gävleborg: Tidsbokning sker digitalt. För de som saknar mobilt bankID sker tidsbokningen via ett alternativt telefonnummer. Regionen varnar för långa väntetider. 


Region Dalarna: Regionen kommer att skicka ut en kallelse via brev eller telefon till personer över 80 år. Personer som är 70 till 79 år bokar själva tid via 1177. De som inte har e-legitimation erbjuds hjälp via telefon. Tider släpps efter principen ”äldst går först”.


Region Västmanland: Tid för vaccin bokas själv genom att välja plats för vaccination. Alternativet kräver e-legitimation. Tidbokning kan annars ske genom ett alternativt telefonnummer.  


Region Örebro: Ännu finns ingen information om hur tidsbokningen ska gå till.  


Region Värmland: Tidsbokning kommer ske digitalt med hjälp av e-legitimation. Ett särskilt telefonnummer för tidsbokning kommer också att finnas. 


Region Västra Götaland: Ännu saknas information om hur tidsbokningen kommer att gå till. Information kommer att skickas ut till personer över 70 år när det är aktuellt. 


Region Halland: Tidsbokningen sker digitalt genom 1177. För de som inte har möjlighet kan tid bokas via telefon.


Region Skåne: Tidbokning för vaccin sker genom att logga in på 1177.se eller genom att ringa till sin vårdcentral.


Region Blekinge: Tidsbokningen kommer ske via 1177, alternativt ska man kunna boka tid för vaccin genom sin vårdcentral via telefon. 


Region Gotland: Tid för vaccination bokas i dagsläget via vårdcentral för de prioriterade grupperna. Ännu finns det ingen färdig plan för hur tidbokningen ska gå till när vaccinationstider erbjuds allmänheten. 


Region Kalmar: Tid för vaccinering bokas genom 1177 och kräver ingen e-legitimation. Alternativt kan man kontakta sin hälsocentral via telefon. 


Region Kronoberg: Vaccination kommer att genomföras på vårdcentral och kräver att man själv bokar tid antingen på 1177, eller genom att själv ringa sin vårdcentral. Bokningsbara tider kommer att släppas efter principen ”äldst går först”.


Region Jönköping: Ännu finns det ingen information om hur tidsbokning av vaccination ska gå till. 


Region Östergötland: För tillfället bokas vaccination av prioriterade grupper via telefon. Möjlighet till webbokning kommer att finnas framöver.


Region Sörmland: Ännu finns det inget beslut för hur tidsbokning av vaccination ska gå till. 


Region Uppsala: Tidbokning sker i första hand via 1177. För de som saknar mobilt bankID finns ett alternativt telefonnummer som kan användas för tidsbokning. 


Region Stockholm: Ännu pågår planering för att se över vilka alternativ allmänheten ska ges när det kommer till att boka tid för vaccinering. 

Olsen: Stäng ner i fyra veckor – för att vaccinera i kapp

Lång intervju • Oron för muterade viruset • Tredje våg • Vaccinfusk.