Agnes Wold, professor och överläkare i infektionssjukdomar, menar att om smittan tagit sig in i hemmet så är det redan för sent att ta till åtgärder.
– Generellt är det så att man är som mest smittsam precis när sjukdomen håller på att bryta ut. Ofta när du upptäcker det här så har det redan gått tre–fyra dagar, säger hon och fortsätter:
– Du kommer alltså vara smittad ungefär samtidigt som din familjemedlem upptäcker att den är sjuk.
Om en familjemedlem skulle insjukna rekommenderar Wold att man ska hålla sig hemma i fem dagar.
– Om du inte är sjuk efter en vecka så har du inte blivit smittad. Då kan du gå och jobba igen, säger hon.
– Man har gjort studier på smittsamheten, även om man utsöndrar virus efter en vecka så är inte de virusen infektionsdugliga. Så om du inte är smittad efter en vecka så har du någon form av motståndskraft mot viruset.

Därför är sambon mest smittsam
Studier har visat att du löper 40 procents risk att smittas av din sambo, maka eller make om den blir sjuk. Det enkla svaret på frågan varför är biologi.
– Det är ju för att du delar säng, pussas och kramas, säger Agnes Wold.
Om det är en annan familjemedlem som smittats är risken att du får viruset 20 procent.
– Det här viruset utnyttjar vårt sätt att vara, eftersom vi är sociala flockdjur och är väldigt nära de vi känner, säger Wold.
Wold menar vidare att det är tvärtemot vad många tror, att främmande människor i butiken eller i kollektivtrafiken skulle vara de som utsätter oss för smittrisk.
– Tvärtom, är det de närmaste som är mest smittfarliga. Det är helt enkelt för att vi har ett annat beteende mot dem, det kan vara så enkelt som att vi står fysiskt närmare folk vi är släkt med. Det hör till vår biologi och är inget som vi kan kontrollera.