Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wold: Du ska inte sitta och självdiagnostisera

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. 

Hon har svarat på några av de vanligaste frågorna om hur man ska hantera coronarelaterade symptom och sjukdomar. 

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. 

Om jag är sjuk med milda symptom, hur kurerar jag mig då?

– Bara stanna hemma. Om man vill dricka citronvatten eller äta alvedon, det spelar ingen roll, det finns inget sätt att kurera bort corona. Det finns inget sätt att snabba på förloppet, det är bara att vara hemma tills dess att man är frisk och två dagar till.

Om jag känner mig sjuk, men inte får testa mig, vad gör jag?

– Alla luftvägssymptom, snuva, hosta, lite feber, muskelvärk eller om du känner dig hängig - allt det ska mötas med att du stannar hemma, avvaktar tills dess att du är frisk plus två dagar till. 

– Prover kommer i första hand att tas inom sjukvården där man måste separera coronasmittade patienter från andra, de är de första som ska testas. Sedan kommer personal på äldreboenden, det är viktigt att veta om de har corona så att man kan styra om vården där. Nästa prioritet är sjukvårdspersonalen. 

Lägst prioritet har alla ”vanliga” personer utan allvarliga symptom som är hemma. De kommer inte provtas någonstans i Sverige. Det skulle ta för mycket resurser. Det är inte bara analyserna som ska köras på labbet, det måste finnas personal som tar provet och skyddsutrustning till dem. 

 

Om mitt barn har en mild snuva, vad gör jag då?

– Vi lever i ett sånt fantastiskt samhälle där vi har tagit bort karensdagen. Eftersom vi inte kan testa alla, det finns ingen chans till det, så blir det så att fler människor än de som har corona som kommer att stanna hemma. Men det får vara så i det här läget. En vanlig småbarnsförälder under snuvsäsong kanske tänker att: ”äsch det är väl inget,” och så tänjer man på gränsen. Nu får man inte göra det, även om det kanske blir dubbelt så mycket vabb som vanligt. 

– Du ska inte själv sitta hemma och självdiagnostisera. Det ser man på de artiklar som kommer, coronan kommer i många olika skepnader, så alla kända luftvägssymptom får betraktas som misstänkt corona och även allmän hängighet och lite feber och muskelvärk. Det är tråkigt, visst, men inte så tråkigt som när 75-åringar kommer in med andningssvårigheter och riskerar att dö. Det är det vi vill undvika, och det gör vi genom att se till så att personer som är friska inte får träffa de som är sjuka och vice versa.

– Jag har barn och barnbarn som bor ett kvarter bort, men jag träffar dem inte förrän det här är över.

– Är du lite sjuk så ska du inte träffa friska människor. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.