Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WHO ändrar sig igen – Sverige fortfarande riskland

I torsdags publicerade WHO ett uttalande där Sverige klassades riskland som ett land där smittspridningen av corona ökar. Uppgifter som kritiserades av Anders Tegnell. 
Men nu backar WHO från uttalandet.
Hans Henri Kluge är Europaansvarig.
Foto: WHO
Rålambshovsparken.
Foto: Alex Ljungdahl
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helena Gisslén sektionsledare visar hur det går till vid provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

WHO satte in Sverige i samma fack som Armenien, Azerbajdzjan och Ukraina.

Organisationen varnade och lyfte fram Sverige som ett högriskland – för det fick de hård kritik från Anders Tegnell:

– Det är ett missförstånd.

På fredagen kom olika bud från WHO, men Sverige ligger fortfarande kvar på listan, uppger organisationen för TT.

WHO ser elva riskländer

I en lägesuppdatering från WHO konstaterade Hans Henri Kluge, Europaansvarig på WHO, att smittspridningen ökat i 30 europeiska länder eller områden de senaste veckorna.

Värst ser det ut i elva länder – där ingår Sverige. Enligt WHO är smittspridningen så stor att sjukvården kan få problem. 

– En accelererad smittspridning har lett till ett nytt uppsving, som kan leda till att sjukvården återigen pressas till gränsen i Europa, sades det.

På fredagen inrapporterades 50 nya dödsfall i Sverige – totalt 5 280.

Tegnell slår tillbaka

Antal bekräftat smittade i Sverige har ökat. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det skett i takt med att testningen ökat. Han delar inte bilden som WHO ger – och menar att organisationen ”tolkat datan fel”.

– Det är ett missförstånd skulle jag säga. De har tittat på antalet fall per dag och det har ökat brant den senaste veckan, som ni har påpekat gång på gång. Det beror helt och hållet på en utökad testning och att vi hittar fler milda fall. Vi ser inga tecken alls på att vår epidemi i Sverige blir värre – tvärtom.

WHO: Stabilt i Sverige

I P1 Morgon säger han att det är ett ”totalt misstag” och i Morgonstudion beskriver han det som att WHO tolkat datan fel.

– Det är olyckligt att man sammanblandar Sverige med länder som tidigare inte haft problem, som uppenbarligen är i början. Sverige är i närmast slutet, säger han till SVT Nyheter.

Senare på fredagen kom WHO med ett nytt uttalande – och backade delvis. Organisationen menar att andelen positiva resultat ligger stabilt i Sverige.

”Regeringen har ökat testandet och det speglas i antalet nya fall sedan tidigt i juni. Det är ändå viktigt att notera att andelen positiva resultat bland dem som testats fortsätter vara stabilt på 12-13 procent”, skriver en talesperson för WHO i ett mejl.

WHO konstaterar att antalet fall per 100 000 invånare ändå är relativt högt och att en samhällsspridning fortfarande pågår i Sverige.

I mejlet radas flera ”väldigt positiva trender” upp, som minskat antal allvarliga fall av covid-19 och ett mindre behov av intensivvård.

Tegnell kritisk

”Sverige har involverat samhället i svarsåtgärderna och lyckats hålla smittan på nivåer som kan hanteras av den svenska sjukvården”, skriver WHO.

Senare på fredagskvällen kom beskedet att Sverige ändå fortfarande är kvar på WHO:s lista över elva särskilda riskländer för smitta i Europa.

”Situationen har inte förändrats”, skriver Stephanie Brickman vid WHO:s presstjänst i ett mejl till TT.

Tegnell är kritisk till hur WHO gick ut med siffrorna i början. Han anser att organisationen borde tagit kontakt med Sverige innan de publicerade sin varning.

Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten inte har en kontinuerlig kontakt med WHO. 

– Nä, det har vi inte. De kan inte prata med med 220 länder kontinuerligt. Men jag kan hålla med om att vid sådana här uttalanden hade det varit bra att stämma av. Innan man kategoriserar Sverige på detta viset. 

Länderna på WHO:s lista

Sverige, Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Ukraina, Kosovo.

WHO nämner också Kyrgyzstan, som ingår i WHO Europa.

Sverige pekas ut som ett riskland av WHO:s Europachef. Anders Tegnell slår tillbaka och menar att man har tolkat datan helt fel.

Se också: WHO varnar om corona: ”Ny farlig fas”

WHO varnar om corona.

Tegnells svar på de 22 forskarnas kritik:

”Måste komma med vettiga alternativ”