Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WHO: Vi kan inte slå fast coronas ursprung

Expertgrupp har undersökt virusets ursprung i Wuhan.
Marion Koopmans and Peter Ben Embare på WHO.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Marknad med djur i Kina, januari 2020.
Foto: LING/ROPI / ZUMA PRESS/IBL

Coronaviruset kom inte från ett kinesiskt labb – däremot från djurvärlden.

Men vilket djur och hur det spreds till människan är fortfarande oklart.

Tydligare svar än så lämnades inte när WHO presenterade sin utredning av coronautbrottet i Wuhan.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Att coronaviruset sars-cov-2 uppstod hos ett djur, och därifrån via ett annat djur började smitta människor är den troligaste förklaringen till den coronapandemi som världen nu har fått leva med i ett drygt år.

Det sa Peter Ben Embarek som har lett WHO:s expertutredning i Kina, på en pressträff på tisdagen.

Få nya svar

Sammankomsten inleddes med att kinesiska representanter noga underströk hur Kina samarbetat med WHO. Detta trots att man i själva verket tidigare har försökt stoppa världshälsoorganisationens arbete i Kina.

Och när resultaten väl skulle presenteras var de nya svaren få.

– Ändrades bilden vi hade på förhand dramatiskt? Nej. Men har vi förbättrat vår förståelse och kunnat lägga till nya detaljer? Ja, absolut, sa Peter Ben Embarek bland annat.

Fladdermöss har tidigare pekats ut som skyldiga till coronautbrottet – men det går inte att slå fast. Och oavsett är det inte klarlagt hur smittan därefter spridits till människor.

Finns inte särskilt många fladdermöss

Att det har skett direkt från fladdermus är inte troligt, eftersom det helt enkelt inte finns särskilt många i Wuhanområdet. Man har heller inte hittat någon förekomst av sars-cov-2 hos fladdermöss, varken där eller på andra platser.

Fiskmarknaden i Huanan har pekats ut som källan till coronautbrottet. Även om det var ett stort utbrott där har utredningen kunnat visa att det parallellt också fanns smitta på andra platser i Wuhan, enligt Peter Ben Embarek.

Teorin om att viruset skulle ha läckt ut från ett kinesiskt labb har i alla fall avfärdats.

– Extremt osannolikt, säger Peter Ben Embarek.

WHO: Inga bevis på covid-19 före december 2019

Presenterar resultat av månaders forskning efter coronavirusets ursprung i Wuhan.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.