WHO: Sverige bör använda munskydd

Hör WHO-toppen hylla användningen av munskydd.
Mike Ryan är WHO:s chef för krisberedskap.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Flera personer i centrala Rotterdam i Nederländerna bär munskydd.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Efter regerings nya restriktioner fyller Världshälsoorganisationen (WHO) på med fler råd till Sverige, skriver SvD.

Ett av dem är till och med en skarp uppmaning.

– Vi rekommenderar alla länder i situationer där det finns samhällsspridning att överväga användning av munskydd, säger Mike Ryan som är WHO:s chef för krisberedskap, på en presskonferens.

Världshälsoorganisationen (WHO) har följt den svenska modellen med stort intresse under coronapandemin.

Men när svenska regeringen inför strikta restriktioner under måndagen tycker WHO till – Sverige bör också införa munskydd, det skriver SvD.

– Munskydd fungerar och fungerar särskilt bra i miljöer där man inte kan hålla avstånd, säger Mike Ryan som är WHO:s chef för krisberedskap, säger Mike Ryan som är WHO:s chef för krisberedskap, på en presskonferens.

”Munskydd måste kopplas till handtvätt”

Han förklarar att munskydd är ett bra komplement till allt annat man ska tänka på, så som avstånd, handtvätt och undvikande av folksamlingar.

– Användning av munskydd måste också kopplas till handtvätt. Man måste ha rena händer när man sätter på och tar av munskyddet. Man måste också använda munskyddet på rätt sätt och aldrig ha det under näsan.

Att Sverige inför striktare restriktioner tycker inte WHO ska anses som en svaghet – tvärtom.

En kvinna i Nederländerna bär munskydd.
Foto: SHUTTERSTOCK

”Svårt att vara disciplinerade”

– Att anpassa, ändra och skifta strategier är inte en svaghet – det är en styrka. Det krävs mod för att våga frångå en väg man tidigare slagit in på. Det är inte ett misslyckande utan tecken på att system kan lyssna och anpassas till en ny verklighet som man kan inte förväntade sig, säger Mike Ryan på en presskonferens.

Han förklarar att verkligheten också ser annorlunda ut än i teorin.

– Det är svårt att vara disciplinerade. Men nu har alla länder tvingats anpassa sig till verkligheten och den ökade virusspridningen där en stor del av befolkningen fortfarande är i riskzonen att bli smittade, säger Mike Ryan, på en presskonferens. 

Så är reglerna kring munskydd i andra länder

Sverige gör en annan bedömning än stora delar av världen.

Löfvens besked: Max åtta får samlas

Från och med 24 november får bara åtta personer samlas i allmänna sammankomster – gäller i fyra veckor men kan också förlängas.