Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

WHO hyllar Sveriges strategi: Framtida modell

”Sverige har infört en väldigt stark folkhälsolinje”.
Mike Ryan, WHO.
Foto: Skärmdump / WHO
Folkhälsomyndigheten håller presskonferens.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har fått ta emot hård kritik internationellt för sin strategi mot corona. 

Men nu uppmärksammas den av Världshälsoorganisationen WHO. 

– Sverige kan representera en framtida modell, säger vd Mike Ryan. 

Land efter land stängde ner, satte i karantän och förbjöd olika delar av samhället att verka. Men Sverige förblev öppet – och fick ta emot en hel del kritik för det. 

Strategin, som bygger på personligt ansvar för distansering och att följa hygienrestriktioner, har stuckit ut i den internationella jämförelsen med åtgärder. 

Men nu får man visst stöd av Mike Ryan, vd på Världshälsoorganisationen WHO. 

Han säger under organisationens dagliga pressträff att Sverige kan ha hittat lösningen på problem som många länder som nu försiktigt försöker öppna sina samhällen möter. 

Det är fortfarande långt till flockimmunitet – och om man släpper på det vanliga livet för snabbt finns stor risk för att viruset sprids snabbt igen. Därför måste man vara noga med att släppa upp långsamt, smittspåra, testa och vara medvetna om att man måste anpassa sitt vanliga liv till ett med restriktioner. 

Ryan säger att den svenska strategin därför kan representera en framtida modell för hur omvärlden nu ska göra för att kunna återgå till ett normalt samhälle igen. 

WHO: Finns lärdomar att dra från Sverige

Mike Ryan säger även att det spridits missuppfattningar om vad landet gör för att stoppa smittspridningen. 

– Vi måste vara medvetna om att viruset finns närvarande och som individer och familjer och samhällen måste vi göra så mycket vi kan för att begränsa spridningen, och det kommer att innefatta att anpassa våra liv, säger han och fortsätter:

– I Sverige tittar de på hur det görs i realtid. Jag tror att det kan finnas lärdomar att dras från våra kolleger i Sverige. 

Ryan säger vidare att det spridits ett missförstånd om att Sverige inte arbetar för att stoppa viruset alls – och att det inte stämmer.

– Det finns en uppfattning att Sverige har låtit sjukdomen sprida sig. Inget kan vara längre från sanningen. Sverige har en hård policy för social distansering. Det de gjort annorlunda är att de har förlitat sig på relationen mellan befolkningen och myndigheterna, säger Ryan.

Han tillägger dock att det fortfarande återstår att se om den svenska strategin är den vinnande.

Hör Anders Tegnells nya uppmaning till gravida