WHO efter bilderna från EM: ”Oroande”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
I Budapest spelas matcherna för fulla läktare.
Foto: BAPTISTE FERNANDEZ / ICON SPORT BILDBYRÅN
Även i Danmark var det mycket folk på läktarna när Danmark säkrade avancemanget till åttondelsfinalen.
Foto: STUART FRANKLIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Världshälsoorganisationen WHO oroas av lättnader av coronarestriktioner runt fotbolls-EM.

Storbritannien har tidigare meddelat att de kommer tillåta 60 000 personer i publiken på Wembley Stadium på semifinaler och i finalen. 

Fotbolls-EM pågår för fullt i elva länder. Pandemin har grumlat fotbollsglädjen något, eller åtminstone satt logistiska bekymmer i huvudet på arrangörerna, utöver oron för att spelare och publik smittas.

Värdstäderna pressades under vintern av Uefa att leverera planer där åtminstone en del av läktarplatserna skulle gå till publik, vilket Dublin och Bilbao misslyckades med. De planerade matcherna där har i stället flyttats till S:t Petersburg respektive Sevilla. 

Nu gör värdstäderna på olika sätt. I Budapest spelas för fulla läktare, i Danmark spelades premiärmatchen för knappt 16 000 åskådare på en arena som normalt tar 38 000 åskådare och under tisdagen meddelades att de kommer tillåta 60 000 personer i finalen på Wembley Stadium under semifinaler och på finalen. 

WHO varnar 

Lättade restriktioner runt fotbolls-EM har fått Världshälsoorganisationen att reagera med oro, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Redan för drygt två veckor sedan påpekade WHO:s Europachef Hans Kluge att ”pandemin är långt ifrån över” och manade människor till fortsatt försiktighet för att undvika en fjärde våg i höst. 

– Med ett ökande antal sociala tillställningar, större rörlighet bland befolkningen och festivaler samt sportevenemang under de kommande veckorna, så manar WHO till fortsatt försiktighet, sa han under en presskonferens. 

Han sa också att vaccinationstäckningen i Europa inte är tillräckligt hög för att folk ska kunna släppa på avstånd. 

– Trots att vi kommit långt, så är det inte tillräckligt långt, sa han. 

https://twitter.com/AFP/status/1407347601171791878

Bin kan lukta sig till corona – ger testsvar på några sekunder

Forskare har upptäckt att det går att träna honungsbin • Se Bara Nyheter