Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WHO: Corona tio gånger dödligare än svininfluensan

Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på presskonferens på måndagen: ”Covid-19 är tio gånger dödligare än svininfluensan”.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar länder för att släppa på restriktionerna innan man har coronaviruset under kontroll.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN
Sjukhuspersonal i Israel arbetar med coronapatienter med bilder på sig själva runt halsen för att patienterna ska se vem som behandlar dem.
Foto: ZIV KOREN / POLARIS POLARIS IMAGES

Coronaviruset är tio gånger dödligare än svininfluensan. 

Det slog WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus fast under måndagens presskonferens – och varnade samtidigt länder som nu vill lätta upp restriktionerna. 

Coronavirusets effekter kan bli värre än svininfluensan H1N1 för tio år sedan, varnar generaldirektören för WHO.

– Vi vet att covid-19 sprids snabbt och vi vet att det är dödligt. Det är tio gånger dödligare än svininfluensan 2009, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus under måndagens presskonferens. 

WHO gick 2010 ut med att svininfluensaviruset hade kostat livet hos 18 000 laboratoriebekräftade smittfall – men en senare rapport som publicerades i den vetenskapliga tidsskriften The Lancet visade att dödstalen från pandemin var betydligt större än så: Omkring 280 000 människor beräknades ha dött, varav de flesta i Afrika och Sydostasien. Enligt studien kan så många som över 500 000 människor ha dött. 

LÄS MER: Hit kan du vända dig med frågor om corona

Över 1,9 miljoner smittade

På måndagseftermiddagen hade över 115 000 människor dött till följd av det nya coronaviruset. Över 1,9 miljoner människor världen över har då bekräftats smittade. 

– Vi vet att fynd av tidiga smittfall, tester, isolering och vård av varje fall och spårning av varje kontakt är nödvändigt för att stoppa smittan, säger WHO-chefen.

Tedros Adhanom Ghebreyesus säger vidare att man på grund av virusets dödlighet måste tänka sig för noga innan man lyfter restriktioner som införts för att stoppa smittspridningen. 

På flera håll har den dörren redan öppnats: I Tjeckien får medborgarna röra sig något friare än tidigare, i Spanien fick vissa branscher gå tillbaka till jobbet på måndagen, och även Danmark har visat tecken på att man ser ljuset i slutet av tunneln av isolering.

– Besluten måste baseras på hur man bäst räddar människors hälsa, guidat med vad vi vet om viruset och hur det beter sig, säger WHO-chefen. 

WHO:s sex kriterier

Han presenterar sex kriterier som måste uppfyllas för att man tryggt ska kunna lyfta på restriktionerna: 

Att smittspridningen i landet är under kontroll.

Att sjukvården har kapacitet att upptäcka, testa, isolera och vårda varje fall och varje kontakt.

  Att risken för smitta är minimerad på känsliga platser som vårdinrättningar och vårdhem.

Att det finns förebyggande åtgärder i skolor, på arbetsplatser och andra ställen där människor måste kunna vistas.

Att risken för smitta från andra länder kan hanteras.

Att alla samhällen, även mindre, är fullt utbildade och beslutsamma att följa de nya reglerna. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus manar till försiktighet när länderna försöker plana ut sina kurvor: 

– Vägen ner är mycket långsammare än vägen upp. Det innebär att arbetet med att lyfta restriktioner måste ske långsamt och under kontroll. Allt kan inte göras samtidigt. Lyfta restriktioner kan enbart göras om de rätta hälsokriterierna finns på plats. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Världsstjärnorna samlar in pengar ihop med WHO

Lady Gaga och WHO arrangerar gigantisk digital festival tillsammans med WHO nästa helg.