Flera länder i Europa larmar om ökad spridning av covid-19.
Frankrike har utlyst nationellt nödläge. Från och med lördagen införs nattligt utegångsförbud i nio städer, däribland huvudstaden Paris.
Samtidigt stängs barer och pubar ner i Nederländerna och Tjeckien, efter att länderna bekräftat sina högsta dygnssiffror hittills. I tisdags bekräftades 7 400 smittfall i Nederländerna. Dagen innan hade Tjeckien registrerat 55 nya dödsfall.
Även Italien, Ryssland och Spanien har sett smittoantalen stiga den senaste veckan.
WHO-chefen: 281 000 liv kan räddas
I en intervju med CNN säger Världshälsoorganisationens Europachef, Hans Kluge, att han är ”mycket oroad” över den andra vågen.
Kluge är dock kritisk till nationella nedstängningar och menar att länderna nu ”vet bättre” än att införa det igen. I stället förespråkar han ansiktsmask och strikt kontroll över sociala samlingar.
Kontentan är att välja ”lokala, målinriktade och proportionella åtgärder”. Enligt WHO-chefen kan det rädda så mycket som 281 000 liv i Europa på sex månader, skriver CNN.
Tegnell: Ingen andra våg i Sverige
Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har kallat utvecklingen i Europa för ”dramatisk”. Han ser dock inte att Sverige drabbats av en liknande andra våg ännu.
Under torsdagens presskonferens jämförde Tegnell läget i Stockholm med situationen i andra stora städer i Europa.
– Den ganska långsamma utvecklingen i Stockholm jämfört med Madrid, Paris och Milano tyder kanske på att det är en något större immunitet i Stockholm än på andra platser, sa han då.