Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vreden efter misstänkta vaccinfusket: ”Förbaskad”

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström intervjuas i Expressen TV.
Tobias Baudin, kommunals ordförande.
Foto: Kommunal
Misstänkt fusk med vaccinkön har upptäckts i minst åtta regioner.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I minst åtta regioner har misstänkt fusk med vaccinkön upptäckts. 

Det handlar om chefer som trängt sig före i kön, chefer som låtit sin familj gå före och administrativ personal som vaccinerats före vårdpersonal. 

– Jag blir så in i bomben förbaskad när jag hör att högt uppsatta chefer roffar åt sig vaccinet själva och till och med ger det till de anhöriga, säger fackförbundets Kommunals ordförande Tobias Baudin. 

Det råder brist på vaccin. Både Astra Zeneca och Pfizers doser är försenade, vilket sinkar vaccinationstakten. 

Samtidigt har rapporter om fusk med vaccinkön duggat tätt. I Halmstad gick ett tiotal chefer före i kön och lät sig vaccineras, samtidigt som över 3 500 personer som arbetar patientnära väntade på sin första spruta. 

På sjukhus i Västra Götalandsregionen prioriteras flera ur sjukhusledningen före bland annat AT-läkare, och på Norrtälje sjukhus erbjöds vaccin till personal som inte arbetar med patienter.  

I Sörmland lät en chef på ett äldreboende vaccinera sin familj före personal. Efter en intern kontroll visade det sig att chefen inte var ensam. Även tre andra chefer hade låtit anhöriga gå före personal i kommunen. 

De är inte ensamma – enligt TV4 har vaccinfusk upptäckts i åtta regioner. 

”Hör inte hemma i Sverige”

Kommunal företräder flera av yrkesgrupperna som blivit passerade i kön. Ordföranden Tobias Baudin är mycket kritisk till fenomenet. 

– Jag trodde inte vi skulle få se sånt här i Sverige. I min sinnesvärld tillhör det här länder som är extremt korrupta, det är närmast Nordkorea-vibbar, det här hör inte hemma i Sverige. Det är för jäkligt, säger han. 

Slår ned på vanlig ursäkt

En återkommande förklaring till varför vaccinet har getts till personer utanför prioriteringsordningen är att vaccinet inte går att spara på grund av dess temperaturkänslighet. När det ibland blir doser över är det bättre att någon får dem än att de slängs, försvarade sig bland annat förvaltningschefen Sergio Garay i Halland.

– Som jag uppfattade det var risken att vaccinet annars skulle bli förstört och kastas, sa han till Kvällsposten i slutet på förra veckan, men tillade att det ”med facit i hand” inte blivit så bra. 

Tobias Baudin ger inte mycket för den ursäkten. 

– Det andas korruption när man roffar åt sig vaccinet själva och sen då med svag ursäkt skyller på att det blev några doser över. Ja, men då är det bara att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och beta av på listan. Det finns många riskgrupper som är oroliga och vill ha vaccinet. 

Skarpa varningen för lyxiga vaccintrenden: ”Ytterst olyckligt”

Privat marknad kring vaccin har uppstått: ”Kan vara vad som helst i flaskan”.