Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Viruset verkar vara mindre aggressivt nu”

Hör Anders Tegnell efter onsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten.
Människor som samtalar i Turin i Italien efter att nedstängningen hävts.
Foto: TINO ROMANO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Milanos gator fylldes med folk efter att myndigheterna lättat på restriktionerna.
Foto: CLAUDIO FURLAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Tegnell om varianten som börjar bli mer och mer dominerande.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska forskare säger sig ha upptäckt att en muterad, mer farlig stam av coronaviruset dominerar bland de globala smittfallen. 

– Vi ser att det är mer dominerande och det kan bero på ett antal olika orsaker, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Samtidigt kommer uppgifter från Italien om att viruset som just nu sprider sig inte är lika farligt som det var när det först drabbade landet.

– Viruset verkar vara mindre aggressivt nu, säger Giuseppe Remuzzi, chef för forskningsinstitutet Mario Negri, till tidningen Ilgiorno.

Forskare vid Los Alamos National Laboratory i USA har studerat det nya coronaviruset och gjort en oroande upptäckt: En muterad, mer smittsam stam av viruset som blivit den dominerande formen i både Europa och USA, rapporterar Sky News och flera andra medier. 

– Det finns en variant som de här forskarna pekar på som verkar ha blivit mer och mer dominerande över tid. Om det är en klassisk mutation eller bara ett sätt att uttrycka sitt genetiska material kan de lärda tvista om. Men det finns en variant på det här som verkar vara något bättre på att sprida sig och det är den som dominerar i Europa och utanför Kina, säger Anders Tegnell under onsdagens pressträff. 

Det muterade viruset Spike D614G oroar forskarna

Virusmutationen har döpts till Spike D614G. 

Anders Tegnell menar dock att det är för tidigt att slå fast att varianten är mer smittsam. 

– Vi ser att det är mer dominerande och det kan bero på ett antal olika orsaker. Det kan bero på att det är bättre på att överleva i vissa miljöer, det kan bero på att det ger mindre sjuklighet för det är bättre för virus, säger Anders Tegnell. 

Forskarnas ansåg att upptäckten var så brådskande att nå ut med de rapporterade om fyndet direkt – utan att först låta studien granskas av andra experter. 

”Vi har inte råd att bli överrumplade när vi börjar göra kliniska tester med vacciner och antikroppar. Snälla lita på vetenskapen och att hela den globala forskarkåren är på det här. Vi samarbetar på ett sätt som jag tidigare aldrig sett under mina 30 år som forskare”, skrev en av forskarna, Bette Korber, i ett Facebookinlägg. 

Samtidigt kommer uppgifter från hårt prövade Italien om att viruset som nu sprids verkar mildare. 

Italienska forskaren: ”Det ter sig som en helt annan sjukdom”

Giuseppe Remuzzi, chef för forskningsinstitutet Mario Negri, säger att viruset som nu sprider sig ter sig annorlunda än den gjorde när den slog mot landet och sjukvården sattes på hårda prov.

– Till sjukhuset i Bergamo är fallen vi får in allt mindre allvarliga och från andra sjukhus rapporterar man också att de nya patienterna är mindre svårt sjuka, säger Remuzzi.

Han förklarar vidare att han inte vet om det är viruset som har förändrats eller om det är belastningen för varje patient som har förändrats.

– Det ter sig som en helt annan sjukdom än den som gjorde så att vår sjukvård sattes på hårda prov, säger han.

Restriktionerna har börjat lätta i Italien

Men han säger också att vi ännu inte kan slappna av, och att mycket av spridningen och ökningen av infektioner beror på människans beteende. Vi måste fortsätta hålla avstånd från varandra, säger han. Även hur vi hanterar våra äldre och deras säkerhet på vårdhem är viktigt.

Italien var det första landet som nationellt stängde hela samhället för ungefär två månader sedan. Men under måndagen började restriktionerna att lätta. Italienarna får nu exempelvid besöka släktingar, landets parker har öppnat på nytt och de restauranger som erbjuder hämtmat kan göra det.

Men trots glädjen att landet lättar på sina restriktioner är det svårt för många.

En reporter på BBC går längs de italienska gatorna och möter många drabbade. En av dem är Teresa Iorio som äger en pizzeria som varit stängd i tre månader:

– Om människor inte går till sitt arbete, så kan jag inte jobba. Det har varit en stor påverkan på mitt levebröd. Det här är mitt liv, berättar hon och är osäker på om pizzerian kommer kunna öppnas upp igen.

Italien har över 210 000 bekräftade coronavirusfall och över 25 000 har avlidit.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Allt fler länder börjar öppna det som tidigare varit stängt.