Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Virologen om nya åtgärderna: Vi måste ta i mer

Regeringen kommer nu lättare kunna stänga ned och begränsa verksamheter och företag.
Fredrik Elgh.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlsson på regeringens pressträff.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två av de forskare som från starten kritiserat Sveriges coronastrategi förväntar sig nu att regeringen använder pandemilagen till betydligt skarpare restriktioner än de som hittills har aviserats.

– Vi måste ta i mer, säger virologen Fredrik Elgh.

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, är en av de forskare som mest ihärdigt krävt kraftfullare åtgärder för att begränsa smittspridningen.

Han har inga synpunkter på de åtgärder som regeringen nu inför, men förväntar sig betydligt mer.

– Jag hoppas att de använder pandemilagen på ett klokt sätt, och ser till att stänga ner Sverige betydligt mer än vad man har lyckats göra med de här råden och rekommendationerna, säger han.

Fredrik Elgh gör en jämförelse med andra delar av samhällslivet där vi ser det som självklart att använda lagstiftning snarare än rekommendationer.

– Det är inte råd och rekommendationer att vi ska köra i max 30 utanför en skola. För att inte ta om den skatt vi betalar. Gör vi inte det får vi böter.

Kravet: Stäng ner i fyra veckor

Han påpekar att Sverige till skillnad från de flesta andra länder i Europa inte har lyckats vända sin smittspridningskurva under hösten.

– Det är många som har vänt upp igen. Men de har i alla fall gjort seriösa försök och fått ner smittspridningen på hanterbara nivåer. 

Fredrik Elgh förordar en nedstängning av det svenska samhället i fyra veckors tid. 

– Vi behöver två veckor för att minska smittspridningen. Sen behöver vi ytterligare två veckor för att det ska brinna ut i de familjer där man smittar varandra.

När nedstängningen är över kommer smittspridningen enligt Fredrik Elgh att vara nere på så låga nivåer att smittspårningen kommer att fungera bättre. En stor andel av de sköra äldre kommer att ha vaccinerats.

– Då är det inte lika mycket dödsfall i faggorna heller, åtminstone inte i den ålderskohorten.

”Så urbota dumt”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, delar bedömningen att en nedstängning av samhället är vad som krävs. 

– Men det här är ett steg i rätt riktning. Det är bara synd att pandemilagen inte har sjösatts tidigare, säger han.

En konkret åtgärd som Björn Olsen tycker borde prioriteras är ett generellt krav på munskydd.

– Och att vi inte hade krånglat till det så in i helvete, rent ut sagt. Hade vi haft munskydd som en generell regel hade vi fått ner smittspridningen. Det hade inte räckt hela vägen men det hade varit ett bra verktyg.

– Att köra i rusningstrafik är så urbota dumt, så jag vet inte vad jag ska säga.

Stefan Löfven om de nya coronalagarna.