Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill stänga ner Sverige – för att stoppa vågen

Matti Sällberg om att Pfizers vaccin har godkänts i Storbritannien.
Kö för att komma in och Black Friday-shoppa på köpcentrat Emporia på fredagskvällen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN / Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYR
Fredrik Elgh.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Andreas Fischer.
Foto: SVT

Covidsjuka fortsätter att fylla Sveriges sjukhus och iva-platser.

Nu höjs flera röster för ytterligare skärpta restriktioner.

Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är restriktionerna tuffare än någonsin.

– Vi har striktare reaktioner redan på plats, säger han under myndighetens presskonferens.


När du har läst hela texten får du gärna dela med dig av tankar och kommentarer i fältet längst ner.

Kurvan över inlagda patienter på landets sjukhus och intensivvårdsavdelningar fortsätter peka uppåt. Virologen Fredrik Elgh, professor vid Umeå universitet, har länge krävt hårdare restriktioner. 

Han anser att utvecklingen är oroväckande, och att Folkhälsomyndigheten skyndsamt måste komma med ytterligare åtgärder för att begränsa smittspridningen.

– Jag vill se ett allmänt påbud om att använda munskydd, vid platser där de gör nytta, det vill säga inomhus och där det är svårt att hålla avstånd. Jag tycker att alla gymnasieungdomar ska jobba på distans, och om möjligt alla högstadieelever också. 

– Dessutom bör vi under en kortare period stänga alla platser där vi kan interagera med människor, för nu måste vi hålla oss för oss själva i några veckor. Vi måste göra samma saker som många andra europeiska länder har gjort, säger Fredrik Elgh.

https://twitter.com/frelg/status/1333700364193980416

Vill inte utesluta ”lockdown”

Virusprofessorn får medhåll från Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm, som medverkade i SVT:s ”Morgonstudion” under tisdagen. Han vill också se skärpta restriktioner nu. 

– Har man en simulering som visar toppen av smitta sker under julafton cirka, då måste man agera. Det här är våra patienter och våra medlemmar som inte kommer kunna få fira jul. Då behöver man vara mer proaktiv. En riskbedömning som visar en sån här simulering. Då måste man dra i handbromsen mycket tidigare, säger han i programmet.

Han föreslår också munskydd och begränsningar på allmänna platser. När SVT frågar om Andreas Fischer vill se en lockdown svarar han:

– Jag kan inte utesluta att det skulle kunna underlätta och förbättra situationen inför jul. Alla studier, om man tittar på krissammanhang, visar att om man snabbt och hårt stoppar någonting, eller förändrar någonting, så kan man sedan släppa på restriktionerna. Hade man gjort det nu, så hade vi sedan kunna ha en någon lättnad fram till jul. 

Tegnell: ”Hårdare än någonsin”

Men Anders Tegnell ser inte att ytterligare restriktioner är nödvändiga. Under tisdagens presskonferens sa statsepidemiologen att Folkhälsomyndigheten dock ska återkomma med rekommendationer om smittsäkra resor över julhelgen.

– Vi har striktare reaktioner redan på plats. Vi ber folk att inte träffa något utanför hushållet, vi ber affärsägare att begränsa talet besökare, och minskar storleken på offentliga sammankomster till åtta personer, och vi förbjuder alkohol från klockan 22. Så restriktionerna nu är hårdare än någonsin, säger Tegnell.

Socialminister Lena Hallengren svarade på dina frågor om corona.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.