Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viktoria fick föda utan partnern – mitt i krisen

Specialprogram om flockimmunitet med Niklas Svensson.
Viktoria Asp med nyfödda dottern Astrid.
Foto: JOANNA NORDIN/PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN JOANNA NORDIN
Svägerskan Johanna Nordin kallades in att stödja Viktoria genom förlossningen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
På grund av coronakrisen fick partnern inte följa med in på BB.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Viktoria Asp skulle föda fick partnern Emil Strenström ont i halsen.

På grund av coronakrisen skulle Emil missa förlossningen – och i stället kallades svägerskan Johanna Nordin in.

– Hon vågar ta för sig – om det skulle krävas skulle hon strida för mig, säger Viktoria till TT.

En fredag i april födde Viktoria Asp dottern Astrid. Pappa Emil Stenström hade ont i halsen och fick inte vara med på förlossningen – ett scenario som oroar många som väntar barn under coronapandemin.

Vattnet går. I samtalet med förlossningen får Viktoria Asp och Emil Stenström svar på frågan de oroat sig för: Ska Emil få följa med trots att han har ont i halsen? Det blir ett nej.

Paret som snart ska bli tvåbarnsföräldrar måste gå vidare med plan B.

– Det är fantastiskt att vara med vid en förlossning. Men man kan inte med gott samvete riskera att någon smittas av corona, säger Emil Stenström.

Strikta regler

Sjukhusen i Sverige har infört restriktioner med anledning av coronapandemin. På förlossningar får i regel bara en person, som är helt frisk och utan symtom på covid-19, följa med som stöd till den som ska föda. Många som väntar barn just nu lever därmed i oro och osäkerhet.

På universitetssjukhusens förlossningsavdelningar har det hittills bara varit vid enstaka eller inga fall alls som en närstående har nekats att vara med på födseln.

Vad gäller BB-avdelningarna för landet i stort så skiljer sig reglerna åt. I Norrbotten får exempelvis en frisk anhörig följa med på BB, men inte i Västerbotten.

Panna mot panna

När Viktoria Asp och Emil Stenström får nej från förlossningen den där aprilkvällen kallar de in Joanna Nordin, Viktorias svägerska. Hon är redo sedan flera dagar tillbaka, med högsta volym på mobiltelefonen.

– Jag tror att hon fattar hur jag funkar. Hon vågar ta för sig – om det skulle krävas skulle hon strida för mig. Och så är hon bra på att fota, säger Viktoria Asp.

Joanna Nordin går mot Södersjukhuset i Stockholm natten mot fredag den tredje april. Med sig har hon en lathund från boken ”Föda utan rädsla”, som Emil Stenström har skickat med. Hon har även koll på Viktorias förlossningsbrev och personnummer. Väl inne på förlossningen uppdaterar hon Emil via sms, men den större delen av tiden är hon närvarande i rummet.

– Vi provar allt möjligt. Jag är nära när jag känner att det behövs. Hon får hänga på mig och vi står panna mot panna, säger Joanna Nordin.

”Något särskilt”

Efter ungefär fyra timmar inne på Södersjukhuset i Stockholm föds Astrid.

– Jag är imponerad över mig själv att jag återigen kände mig så stark och cool, säger Viktoria Asp, vars första förlossning var betydligt svårare.

TT: Hur skulle du beskriva din upplevelse av förlossningen, som skedde utan din partner?

– Jag tänker tillbaka på förlossningen med stor glädje. Även om jag såklart saknade Emil hade jag bra stöd på plats. Det viktiga är att man får någon form av stöd, sedan är det ändå du själv som födande som ska göra jobbet.

Före förlossningen var Viktoria Asp lite oroad över att coronakrisen skulle märkas av inne på sjukhuset.

– Personalen var fantastisk och förutom att min partner inte fick vara med vid förlossning eller på BB så märkte jag inte av krisen, säger hon.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: Det händer i kroppen om du får coronavirus 

Sjukhuspersonalen rördes av sex månader gamla Erins kamp.