Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Risk för isolering i över ett år

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Ett folktomt Arlanda. Liknande syner kan vara en verklighet i mer än ett år till, enligt flera experter.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tomt även på Sergels torg i Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Erik Salaneck, AT-chef och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Docent vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet. Arbetar även inom ett av Försvarsmaktens sjukhuskompanier.Foto: Karolina Nissen
Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet och överläkare i klinisk virologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.Foto: Umeå universitet

Brittiska forskare varnar för att tillståndet med isolering, nedstängningar och karantän i Storbritannien kan vara i upp till 18 månader till, skriver Daily Mail. 

Inte en omöjlighet i Sverige heller, enligt experter.

– Det kommer krävas uppoffring av varje svensk och det kommer vara länge. Det här måste vi vara uthålliga inför, säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet och överläkare i klinisk virologi.

Den brittiska regeringen försökte inledningsvis tackla kampen mot corona genom teorin om flockimmunitet – ett sätt att fördröja epidemin. Men när en ny rapport från Imperial College pekade på att runt 260 000 britter riskerade att dö införde snabbt nya åtgärder. 

Premiärminister Boris Johnson uppmanar nu befolkningen att undvika pubar, restauranger och kontakt med andra människor i allmänhet. Enligt rapporten kan livsanpassningar som dessa bli nödvändiga i mellan tolv till 18 månader, vilket är den ungefärliga tiden man tror det dröjer för att få fram ett fungerande vaccin.

Även i Sverige har många efter regeringen och Folkhälsomyndighetens uppmaningar om social distansering, hemarbete och nu även nedstängning av gymnasium och universitet börjat anpassa sina liv efter coronahotet.

Experten: Långsamt förlopp är att föredra

Enlig svenska experter är ett utdraget förlopp inte bara är en verklig möjlighet, utan även nödvändigt.

– Ja det är det. Det är att föredra att det går över en lång tid med låg intensitet, säger Erik Salaneck, AT-chef och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han menar att risken med teorin om flockimmunitet bland annat är sjukvårdskollaps då alltför många skulle bli sjuka samtidigt.

– Det är en fördel om man kan hantera det mer låggradigt under en längre tid.

”Kommer få det besvärligare”

Enligt virologiprofessorn Fredrik Elgh är vi bara i början av krisen i Sverige.

– Vi kommer få det besvärligare. För det kommer bli många fler sjukdomsfall. Om man skulle kolla på ökningstakten så har det skett en fyrdubbling av antal fall den sista veckan. Och en vecka till är det 4 000 fall, säger han fortsätter med ett räkneexempel som påvisar en snabbt eskalerande ökning av antalet smittade.

Risken för större spridning grundar sig också i den forskning som visar att många smittas utan att ens ha symtom. Det kan därför finnas ett stort mörkertal.

För att undvika det scenariot med en massiv ökning de närmaste veckorna menar Fredrik Elgh att samtliga måste ta personligt ansvar – även om det innebär livsanpassningar för en längre tid.

– Stanna hemma, gå inte på klubben, gå inte på bio, gör ingenting. Sluta träffas så att vi inte kan sprida smittan vidare. Då kan vi pressa ner den här kurvan så att den plattas ut. Men det betyder ju också att det kommer hålla på mycket längre. 

”Kommer inte gå obemärkt förbi”

Erik Salaneck menar även att osäkerheten kring när ett vaccin egentligen kommer gör tidsaspekten ännu mer oviss.

– Innan man får ett leveransdatum är det ingenting man kan räkna med.

Den nya brittiska rapporten visar också att sjukhusen i Storbritannien, även i ett det ”bästa tänkbara scenariot” kommer bli överfulla.

Samma gäller i Sverige enligt Erik Salaneck.

– Det är de redan. Det som kommer bli en första prövning kommer sannolikt om en till två veckor med den här stora mängden av personer som har konstaterats smittade. När man ser hur många av de som kommer bli riktigt dåliga och behöva intensivvård.

Just risken för överbelastad sjukvård är en anledning till varför det nu krävs uppoffringar från alla gällande deras sätt att leva, menar Fredrik Elgh.

– Det låter ju jobbigt, men om alternativet är att jättemassa människor ska dö och sjukvården ska kollapsa så är det ju faktiskt en bra idé.

Kjell Mo, Henrik Tidefjärd och Klara-Maria Mach är några av svenskarna som insjuknat.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.