Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Antikroppar behöver inte betyda immunitet mot corona

Mike Ryan: ”De generella bevisen talar emot det”.
WHO-epidemiologen Maria van Kerkhove.
Foto: MARTIAL TREZZINI/EPA
Flera länder, däribland Sverige, har lobbat för tester av antikroppar under coronapandemin. Länderna har menat att testerna kan visa på hur långt man kommit i att uppnå en immunitet mot viruset bland befolkningen.
Foto: TIAGO PETINGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Personal på ett laboratorium i Tunisien.
Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Än finns inga bevis på att personer som har tillfrisknat från coronaviruset blir immuna. 

Det uppgav WHO-epidemiologen Maria van Kerkhove under en presskonferens i går.

– Att man har antikroppar behöver inte betyda att man är immun, sa hon, enligt CNBC. 

– De allra flesta experter är övertygade om att någon form av immunitet får man helt säkert, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TV4 Nyheterna

Flera länder har inväntat utvecklingen av tester av antikroppar mot coronaviruset. Uppfattningen har varit att testerna bland annat kan visa på hur långt man kommit i att uppnå en immunitet mot viruset bland befolkningen.

Än finns inga antikroppstester på marknaden, men redan nu har Världshälsoorganisationen larmat om dem. 

WHO: Inte samma som immunitet

Under en presskonferens i går uppgav WHO-epidemiologen Maria van Kerkhove att testerna inte nödvändigtvis kommer att kunna visa det man hoppas på.

– Just nu har vi inga bevis för att serologiska tester (tester av antikroppar reds. anm) kan visa på om en individ är immun eller skyddad mot att bli smittad igen, sa hon enligt CNBC. 

Därmed finns ännu inga bevis för att personer som har insjuknat och tillfrisknat i covid-19 blir immuna mot viruset. 

Men den slutsatsen vänder sig statsepidemiolog Anders Tegnell emot. 

– Jag tycker det är en grav övertolkning av ett ganska vagt uttalande. Vi vet inte säkert. De allra flesta experter är väldigt övertygade om att någon form av immunitet får man helt säkert. Hur långvarig den är... det är väl mer det som skillnaden. Det finns väldigt få fall där man säkert kunnat säga att någon blivit smittad två gånger, säger Anders Tegnell till TV4 Nyheterna

Men det kan vara så att man inte blir immun även om man varit sjuk i covid-19? frågar TV4 Nyheterna. 

– Det är med covid-19 som med i stort sett alla infektioner, allt kan. Det kommer säkert finnas personer som får det här två gånger, det finns det med nästan alla sjukdomar. Men att nästan alla kommer vara immuna under i alla fall någon period, det tycker jag allt vi sett hittills talar väldigt starkt för. 

Epidemiologen tillade att testerna visserligen kan visa på nivåerna av antikroppar mot viruset hos personer, men att antikroppar inte behöver innebära immunitet.

Vid en pressträff på måndagen hänvisade WHO också till en studie från Shanghai, som visade på att vissa coronapatienter inte hade några antikroppar mot viruset, medan andra uppvisade ett högt antal antikroppar.

”Ingen vet säkert”

Enligt Mike Ryan, chef för WHO:s krisprogram, jobbar forskare med att bevisa hur länge en person kan skyddas av antikroppar efter att ha smittats.

– Ingen vet säkert om någon med antikroppar är helt skyddad mot att ha sjukdomen eller att bli exponerad igen, sa han under presskonferensen.

Han varnade också för att testerna kan inge en falsk trygghet.

– Det har funnits en förhoppning om att man uppnått flockimmunitet och att samhällen kanske redan utvecklat antikroppar. Jag tror att de generella bevisen säger emot det, och att de pekar mot en mycket lägre nivå av antikroppar. Så det kanske inte löser problemet som regeringarna försöker att lösa, sa Mike Ryan enligt CNBC.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Professor Ingmar Skoog vill att Folkhälsomyndigheten tar hjälp av experter på äldre i kampen mot smittan – hör honom förklara.
Karin Tegmark Wisell om att man bör stanna hemma vid väldigt milda symtom. Hon berättade även om vilka som symtom som sticker ut för covid-19.

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över