Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårdpersonal berättar: Så har covid ändrat livet

Sjuksköterskan hamnade på akuten med covid-19: ”Hostade blod”
Erika Cras är sjuksköterska på akutmedicinska avdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg
Foto: Privat
Niklas Olofsson, intensivvårdsjuksköterska på Danderyds sjukhus.
Foto: Privat
Elin Sjöblom, sjuksköterska på intermediärvården på S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Foto: Privat

Trots hög arbetsbelastning och stress menar flera i vårdpersonalen att det finns mycket positivt att ta med sig från pandemin.

– Vi har blivit experter på något som vi knappt fått utbildning i, säger Erika Cras, sjusköterska på Östra sjukhuset i Göteborg.

Många texter har författats om den överbelastade vården och den utarbetade vårdpersonalen under pandemin. Men flera menar att det finns mycket positivt att ta med sig från den unika situationen.

Erika Cras är sjuksköterska på akutmedicinska avdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Hon berättar att den initiala spänningen för viruset snabbt mattades av och blev vardag. Det hon tar med sig framöver är att vem som helst kunde blir riktigt sjuk.

– Det var så blandat med folk, det kunde vara 90 åringar såväl som 70-talister som blev sjuka, säger hon och fortsätter:

– Jag känner mig mer ödmjuk inför livet, det tycker jag är en gåva i sig.

Men hon menar också att den utsatta situationen stärkt banden mellan kollegerna.

– Folk är utmattade och skittrötta, så det är mycket irritation. Men vi har kommit varandra närmare eftersom vi är irriterade på varandra, på ett sätt som man vanligtvis bara är med sin familj, säger Erika Cras.

Erika Cras är sjuksköterska på akutmedicinska avdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: Privat

Fått vara mer kreativa

Intensivvårdssjuksköterskan Niklas Olofsson berättar att arbetsmetoderna i grunden förändrats under pandemin.

– Det har varit tydligt att vårt vanliga vårdsystem inte funkar under de här förhållandena, så vi har fått erfarenhet av att jobba med alternativa lösningar, berättar han.

I vanliga fall har Iva-sjuksköterskorna hand om en–två patienter ihop med en undersköterska och en läkare. Nu arbetar man i större vårdgrupper.

– Jag som Iva-sjuksköterska har en arbetsledande roll när vi tagit in bland annat anestesisjuksköterskor för att hjälpa till. Jag har kanske tre patienter som jag tar hand om, tillsammans med en annan specialistsjuksköterska och en undersköterska, säger Olofsson.

– Det är klart att det är erfarenhetsbyggande. Samtidigt är det fler patienter att ta hand om och uppmärksamheten blir mer spridd. Men tillsammans med andra kolleger får man kompensera genom att ha koll tillsammans.

Niklas Olofsson, intensivvårdsjuksköterska på Danderyds sjukhus.
Foto: Privat

Jättespännande – hade inte velat stå bredvid

Elin Sjöblom jobbar som sjuksköterska på intermediärvården på S:t Görans sjukhus.

– Jag skulle aldrig vilja stå utanför och inte jobba med covid, säger hon.

Hon berättar att det jobbigaste under pandemin varit den höga arbetsbelastningen och att inte riktigt veta vad som väntar när hon är på väg till jobbet.

– Ibland kan jag drabbas av en känsla att jag är lite livegen. Att jag inte har kontroll över min arbetssituation. För att jag inte vet vad som väntar och det finns inte så mycket jag kan göra åt det.

Det har fört personalen närmare varandra, och stärkt relationer.

– Vi har svetsats samman på ett sätt som vi inte hade gjort annars. Det är ju bara vi som vet vad vi har gått igenom, säger hon.

Elin Sjöblom, sjuksköterska på intermediärvården på S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Se: ”Minst två läkare har avlidit”

Hör Johan Styrud, överläkare och ordförande i Stockholms läkarförening, om situationen inom vården.