Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdlarmet: ”Kaffefilter” som munskydd – fästs med gem

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Frida Vallgren arbetar på akuten på Akademiska sjukhuset. Bilden är från när hon på sig en typ av munskydd som nu har tagit slut.
De nya munskydden som beställts till Akademiska.
Foto: Privat
– Jag kan inte förstå att man som personal behöver utsättas för det här på sin arbetsplats. Jag bryr mig inte om mig själv, jag bryr mig om min familj, om att jag inte drar hem något till dem, säger Frida Vallgren.
Foto: Privat
I instruktioner till vårdpersonal står att det finns flera ”husmorstips” för att ordna passformen, som till exempel gem.
Foto: Privat

Personal på Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått nya munskydd som fuktas och skaver upp sår i ansiktet, rapporterar SVT Uppsala.

Sjuksköterskan Frida Vallgren vägrar använda dem, eftersom de inte sluter tätt.

– Jag kan inte förstå att man som personal behöver utsättas för det här på sin arbetsplats.

Munskydden som användes tidigare var tjockare, hade en slags tejp som skyddade mot skavsår, en andningsventil för att motverka fukt och rejäla band som fästes runt huvudet.

Nu är de slut.

Nya munskydd som levererats inom regionen under den senaste veckan är tunna, sitter löst och liknas vid ”kaffefilter” av personalen, rapporterar SVT Uppsala.

– Det är usel passform, de skaver. Munskydden som är tillverkade av välrenommerade företag har en ventil, men de har ju inte de här. Jag vet att vissa har fått trycksår. Det känns som kaffefilter, lite lyxigare kaffefilter som inte är Ica Basic, utan tre kronor dyrare, ungefär så, säger en specialistsjuksköterska som vill vara anonym till Expressen.

Frida Vallgren är sjuksköterska på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Hon säger att kolleger på intensiven vägrar använda de nya munskydden, och att hon inte heller gör det. Istället har hon använt försvarets skyddsmask eller en kemmask som de anställda tilldelats och som är privat. Men maskerna räcker inte till alla.

– Jag har inte tagit på mig de nya munskydden, för de sluter inte tätt och det betyder att de inte ger ett fullgott skydd, även om man har visir. Det är våra vikarier som använder dem, de har ju inget annat, berättar hon.

Sjuksköterskan Frida: Det har blivit sämre

När Frida Vallgren frågat om den nya skyddsutrustningen är godkänd, säger hon att svaret varit att det är Socialstyrelsens ansvar att kontrollera det. Men när hon själv gått in på Socialstyrelsens hemsida står det att det är upp till varje aktör.

– Det finns inget svar på vem som har kontrollerat det här, jag vet inte om det finns kontroller på materialet överhuvudtaget. Det har blivit betydligt sämre.

– Jag kan inte förstå att man som personal behöver utsättas för det här på sin arbetsplats. Jag bryr mig inte om mig själv, jag bryr mig om min familj, om att jag inte drar hem något till dem, säger Frida Vallgren.

Dokument visar: Rätta till med ”husmorstips”

SVT Uppsala har tagit del av dokument som visar hur vårdpersonal rekommenderas att åtgärda de lösa munskydden med till exempel gem bakom nacken. Expressen har tagit del av instruktionerna där det står att det finns flera ”husmorstips” för att ordna passformen.

– Jag kände, driver ni. Är det ett skämt, gem?, säger en specialistsjuksköterska som nu använder heltäckande skyddsmask i stället, och fortsätter:

– Det är varmt och kladdigt och patienten hör mig sämre, men jag kan jobba och behöver inte vara orolig.

Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala bekräftar för SVT att det funnits brister kring nytt skyddsmaterial.

– Inte några stora, men bristfälliga definitivt.

Han säger att de får lägga beställningar utanför sina egna kanaler, ibland på ”vinst och förlust”.

– Det finns svårigheter i att kontrollera. Vissa beställningar har vi gjort tillsammans med andra landsting och har då gjort en gemensam kontroll, då har de varit bristfälliga och då har vi avbrutit dem. Men jag kan inte garantera att vi kan ha kollat alla, säger Mikael Köhler.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Giesecke: 600 000 i Stockholm kan ha smittats

Smittskyddsexperten i SVT: ”99 procent märker inget”