Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårdilskan: Ovaccinerade unga fyller upp akuten

Shannon Ruvelas i USA vägrade ta vaccin mot coronavirus. Hon var emot vaccinet från början. Tills hon fick covid-19. Nu ångrar hon sig och talar med CNN om hur svårt sjuk hon blivit.
Att inte vaccinera sig menar Stefan Olsson dels innebär en risk att smitta andra, men också att man riskerar bidra till högre belastning på vården och en vårdskuld som kommer att betas av långsammare.
Foto: Privat
”Helt klart så märker man att vi har fått en annan situation på grund av att ett så stort antal individer tack och lov är vaccinerade. Då borde man förstå vitsen med att wow, jag kan slippa den här sjukdomen. Vi kan återgå till ett normalt liv och leverne. Vi kan få livet tillbaka”, säger Stefan Olsson på Danderyds sjukhus.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En stor majoritet av de som vårdas akut är just nu unga ovaccinerade.
Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA

Stefan Olsson har arbetat som undersköterska på Danderyds sjukhus i 33 år.

Covidpandemin är det värsta han sett hittills – och nu ser han hur unga, ovaccinerade personer fortsätter komma in för vård.

– Jag tycker att det är osolidariskt och egoistiskt att i ett sånt här sammanhang inte vaccinera sig för att man inte vill, har lust eller orkar, säger han.

De senaste passen har Stefan Olsson sett hur personer i 20-40-årsåldern kommer in akut – där majoriteten är ovaccinerade.

– Jag och mina kolleger förvånas över att vi fortfarande i september möter så pass många ovaccinerade individer. Det här är ju unga, friska, vuxna som kommer in. De är ju riktigt, riktigt dåliga en del, säger Stefan Olsson, som jobbar natt som undersköterska på Danderyds sjukhus.

Coronapandemin är det värsta Stefan Olsson varit med om under sitt 45 år långa arbetsliv inom vården.

– Det hemska har framför allt varit att ha träffat på den här stora mängden extremt svårt sjuka individer och hur covid-19 har gestaltat sig.

Han liknar patienterna med svåra andningsbesvär vid abborrar som kippar efter luft på en brygga.

”Minst lika rädd för att få covid-19”

Den 30 augusti visade siffror från Svenska intensivvårdsregistret att 8 av 10 på landets intensivvårdsavdelningar var ovaccinerade. 

Flera av de yngre som Stefan Olsson och hans kolleger nu möter har rört sig bland folk med symtom innan de söker vård. Vissa patienter berättar att de är rädda för att ta sprutan, eller oroliga för biverkningar.

– Men även om jag inte jobbade i branschen skulle jag vara minst lika rädd för att få covid-19. För det är ingen sjukdom som jag skulle vilja vara i närheten av att få.

För tidigt att släppa restriktionerna

Folkhälsomyndigheten har i veckan gått ut med att rekommendationer om att hålla avstånd kommer att gälla för ovaccinerade efter den 29 september. Men Stefan Olsson tycker att det är för tidigt att släppa på alla samhällsrestriktioner då.

– Jag tycker att vi har för mycket smittspridning och ett inflöde av covidsjuka patienter.

– Jag känner ju ett engagemang. Dels för att jag tycker så förfärligt synd om dem. Och det är det som jag skulle vilja få människor att förstå: Att det här är inte en vanlig förkylning, för den gör till slut att de kommer till oss. Helt klart så märker man att vi har fått en annan situation på grund av att ett så stort antal individer ändå tack och lov är vaccinerade. Och då borde man förstå vitsen med att wow, jag kan slippa den här sjukdomen. Wow, vi kan återgå snabbare till ett normalt liv och leverne. Och vi kan få livet tillbaka.

Se också:

Över 73 procent av befolkningen har fått minst en dos, men intresset för att vaccinera sig är lägre bland unga