Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdförråden börjar sina – engångsskydd återanvänds

Expressen TV sänder direkt.
Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm, och därmed länets högste vårdchef.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Brevet som Björn Eriksson skickade till Socialstyrelsen och MSB för tio dagar sedan.
Foto: Region Stockholm

Bristen på skyddsutrustning tvingar sjukhusen i Stockholm att återanvända engångsartiklar.

Expressen har tagit del av ett brev där Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson redan för tio dagar sedan vädjade till myndigheterna om hjälp:

”Situationen för ordinarie skyddsutrustning hotar att bli ohållbar.”

– Ökar antalet individer som behöver sjukhusvård så kommer den här bristen bli mycket akut, säger han nu.

Det senaste beskedet från Folkhälsomyndigheten sätter antalet konstaterade coronasmittade i Sverige till 755. Region Stockholm är i särklass värst drabbat med 308 bekräftade fall.

Epidemin väntas pågå under flera månaders tid, möjligen år – men redan nu finns en stor oro på sjukhusen om tillgången på skyddsutrustning.

På fredagen meddelade regeringen att Socialstyrelsen fått i uppdrag att samordna arbetet med nya inköp.

Slog larm – för en vecka sedan

Ett brev som Expressen tagit del av visar att Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm, larmade om bristen redan för en vecka sedan. I ett brev som skickades till Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, och till Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, står:

”Vi identifierade tidigt att den mest kritiska faktorn är tillgång till skyddsutrustning och förbrukningsmaterial.”

”Situationen för ordinarie skyddsutrustning hotar att bli ohållbar. Med en fortsatt hög ökningstakt av smittade och sjuka kommer vår tillgång till ordinarie skyddsutrustning inte att räcka särskilt länge.”

Stockholms högste vårdchef efterlyste ett nationellt grepp för att säkra tillgången på skyddsutrustning: Andningsmasker, kirurgiska munskydd, visir, förkläden med lång arm, undersökningshandskar, skyddsglasögon och handdesinfektion.

Återanvänder engångsvisir

På fredagen säger Eriksson till Expressen att man har börjat ransonera den skyddsutrustning som finns, och att man börjat återanvända till exempel visir efter att de desinficerats.

Engångsmaterial?

– Ja, som egentligen kan vara flergångsmaterial om vi på ett bra sätt desinficerar det, säger Eriksson.

Hur länge räcker det ni har nu? 

– Det kan man inte säga, men ökar antalet individer som behöver sjukhusvård så kommer den här bristen bli mycket akut.

Inköpen: ”väldigt små kvantiteter”

Bristen på skyddsutrustning är värst i Stockholm, men samma signaler kommer från hela landet, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen:

– Just nu klarar vi oss, även om vissa regioner är på gränsen.

– Det är ingen som har ett lager att ta av.

Kravet på offentlig upphandling har tillfälligt satts ur spel och en grupp har satts samman för att aktivt söka upp leverantörer och göra inköp. Men hittills har man bara lyckats knyta till sig ”väldigt små kvantiteter.”

– Faktum är att vi inte fått särskilt många leveranser. Jag hoppas komma med bättre besked nästa vecka men jag kan inte lova något, säger Sandwall.