Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdens julledighet dras in: ”Förkastligt”

Facket varnar: Fler lämnar yrket – får inte ledigt.
Mira Nyberg, förtroendevald för Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: Privat / Privat
Bland de 15 som svarat är nio regioner oroliga för bemanningen över jul och nyår
Foto: Patrik Österberg / TT NYHETSBYRÅN

Julen nalkas – men det betyder inte lugn och ro för vårdpersonal runtom Sverige.

På Karolinska universitetssjukhuset dras hela eller delar av ledigheten in för 650 personer. 

– Det är arbetsgivarens urusla personalpolitik under många år som har lett till den här situationen, säger Mira Nyberg, förtroendevald för Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhuset. 

Läget är ansträngt på personalfronten på sjukhus i princip hela Sverige, visar en enkät Ekot som skickat till regionerna.  

Bland de 15 som svarat är nio regioner oroliga för bemanningen över jul och nyår, och bara en, Kalmar, säger att vårdpersonal som har rätt till semester säkert kommer att kunna ta ut den. 

I Stockholm och Västra Götaland har regionernas akutsjukhus och sjukhusförvaltningar svarat. Bland dessa har ingen svarat att sjukvårdspersonal som har rätt till ledigt garanteras det. 

650 personer får indragen semester på Karolinska

På Karolinska universitetssjukhuset kommer drygt 650 personer att få delar eller hela av sin godkända semester indragen. 

– Det anser vi är helt förkastligt. Personalen behöver återhämtning och vila. Pandemin har pågått sedan i mars – det kan inte vara en nyhet bara för att det lugnade ner sig under några månader, säger Mira Nyberg som är förtroendevald för Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhuset. 

”Usel personalpolitik”

Hon är mycket kritisk till att inte regionen planerat för det ansträngda läget tidigare och anser att det hade behövts en bättre samordning. 

– Det är usel personalpolitik. Det ser jätteolika ut på olika sjukhus inom regionen, säger hon. 

Under sommaren var antalet covidpatienter färre, men i och med att det då fanns en vårdskuld var trycket på personalen fortsatt högt, menar Mira Nyberg. Nu är hon rädd att personalen kommer bränna ut sig. 

– Vi är arga, ledsna och besvikna. Irene Svenonius är helt tyst. Vi hör ingenting, säger Mira Nyberg om finansregionrådet i region Stockholm. 

”Finns inga budgetramar för att bekämpa pandemin”

Irene Svenonius säger:

– Medarbetarna har dragit ett tungt lass för hela samhället länge nu och jag har full förståelse för att de är trötta. Varje verksamhet ansvarar för sin schemaläggning, men från min och politikens sida är beskedet dock glasklart: Det finns inga budgetramar för att bekämpa pandemin, alla verksamheter kommer kompenseras fullt ut för sina kostnader, det gäller även för att ta in extra personal för att avlasta. 

Pandemin har pågått sedan mars, många varnade för en andravåg. Varför har inte du, som har det yttersta ansvaret för vården i Stockholm, sett till att bemanningen är bättre?

– Kapaciteten har successivt utökats, i takt med ökande vårdbehov, precis som i våras. Skillnaden jämfört i våras är att våra medarbetare har jobbat länge nu under ett otroligt hårt tryck. Men som konstaterats av statsministern tidigare under veckan missbedömde regeringens myndigheter den andra vågens omfattning. Så nu skalar vi upp ännu mer.


Ny virusvariant upptäckt i Danmark.