Vården går på knä – då hyrs smittade in på äldreboende

Anhörigas oro för sin mamma: "Hon är den enda familj jag har".
Liisa Paivarinta, 75, och Henrik Paivarinta, 33, tillsammans på Attendo Sabbatsbergsbyn, där alzheimersjuka Liisa bor.
Boendet består av totalt tre våningar. I mitten, på våning två, ska de smittade flytta in.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm hade nästan blivit kvitt corona – och de anhöriga andades ut.

Då kom beskedet: Smittade patienter ska flyttas dit, direkt från sjukhusen. 

Nu känner anhöriga till de boende stor oro.

– Det är så idiotiskt att jag inte finner några ord. Jag tror att det här bara handlar om pengar i slutändan, säger Wivianne Forsell, som har en alzheimersjuk mamma på boendet. 

Precis som på många andra äldreboenden i Sverige var vård- och omsorgsboendet Attendo Sabbatsbergsbyn under en period hårt drabbat av covid-19. Enligt Expressens uppgifter ska flera äldre under våren ha dött till följd av att smittan spreds där. 

När Henrik Paivarinta och Wivianne Forsell, som båda har sina alzheimersjuka mammor på boendet, i förra veckan fick beskedet att boendet fått kontroll över smittan pustade de ut. 

Men lättnaden skulle visa sig bli kortvarig. 

För redan den 7 maj, bara ett par dagar senare, kom det ett nytt mejl från boendets verksamhetschef: om fyra dagar skulle de covid-smittade äldre som inte längre får plats på sjukhusen runtom i Stockholm få flytta in och vårdas där i stället. 

”Blir så klart förbannad”

I mejlet som Expressen tagit del av står att boendet gör detta som en insats för samhället:

Jag vill härmed informera dig om att vi på måndag den 11:e maj kommer att öppna en korttidsavdelning för personer med covid -19 på Gläntan på plan 2 i Klockhuset. Anledningen till det är att staden har uttryckt ett stort behov av sådana platser för äldre och vi har möjlighet att genomföra det de efterfrågar, vilket gör att vi kommer att tillhandahålla sådana platser /…/ Jag förstår om ovan får dig att känna en ytterligare oro nu när vi har friskförklarat flera avdelningar, men vi måste alla i detta läge dra vårt strå till stacken och då är det i nuläget på det här sättet vi kan göra en samhällsinsats”.

– Jag blir så klart förbannad. Man har ju fått in smittan på det här boendet tidigare, trots att det varit besöksförbud. Vad är det som gör att man tror att detta funka nu? Sluta liksom, säger Henrik Paivarintas. 

Mejlet som skickades till Attendo Sabbatsbergsbyns anhöriga den 7 maj.

Han anser att äldreboendet bör skydda de äldre som hittills lyckats hålla sig undan smittan. 

– Jag får inte alls någon känsla av trygghet när det kommer till det här. Stackars mamma vet ju inte ens om detta. Hon undrar varför jag inte kommer och hälsar på. 

Liisa Paivarinta, 75, och Henrik Paivarinta, 33, tillsammans på Attendo Sabbatsbergsbyn, där alzheimersjuka Liisa bor.
Henrik Paivarinta utanför mammans boende.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Wivianne Forsells mamma, som flyttade in på Sabbatsbersbyn i höstas, bor granne med Henrik Paivarintas mamma.

– Man står och säger i tv att vi ska värna om äldreomsorgen, att vi ska få bort coviden därifrån. Och så flyttar Sabbatsbergsbyn samtidigt in sjuka på den våning där alla nu blivit friska? Det är så idiotiskt att jag inte finner några ord. Jag tror att det här handlar om pengar i slutändan, säger Wivianne Forsell.

Sabbatsbergsbyn ägs av vårdföretaget Attendo. 

Presschefen Arkan Afshinnejad bekräftar att det aktuella boendet ställt i ordning en sådan här avdelning och att det rör sig om totalt elva platser. Han säger att det är en överenskommelse mellan dem och staden, som ser ett behov av platserna.

– Vi isolerar hela avdelningen och den personal som ska arbeta på den avdelningen kommer inte att arbeta på andra avdelningar överhuvudtaget, säger han om smittorisken.

Får 87 000 i månaden – för en smittad

Attendo hänvisar frågan om vad de får betalt för platserna till Stockholms stad. 

– 2 900 kronor per dygn har vi satt, säger Jesper Ackinger, stadsdelsdirektör för Norrmalm. 

Det innebär att summan för ett rum på covid-avdelningen blir 87 000 för en månad på 30 dagar. Blir alla elva plaster fullbelagda skulle det innebära att Attendo får 957 000 kronor i månaden för detta upplägg.

I det här fallet var det Attendo Sabbatsbergsbyn som själva hörde av sig och erbjöd platser om staden var intresserad – vilket man alltså nappade på, säger Jesper Ackinger. 

– Men för både oss och Attendo var det viktigt att det skedde i samförstånd med personal och boende, vilket jag förstått att det gjort. 

Jesper Ackinger, stadsdelsdirektör för Norrmalm i Stockholm.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även om det är första gången som man skapat vårdplatser för smittade covid-patienter på ett befintligt äldreboende just på Norrmalm i Stockholm säger Jesper Ackinger att det inte är ovanligt att man gör så här – ens i coronatider. 

Hur kommer det sig att ni väljer att placera de här personerna just på ett äldreboende, där det bor människor i riskzonen? 

– Det finns inte jättemånga vårdformer, så kan man väl säga. Här handlade det också om att man skulle göra en hel avdelning. Då kan man också ta hand om fler individer samtidigt. Det blir liksom mer, det är hemskt att säga: rationellt. 

Tidigare under coronakrisen har stadsdelen främst skapat vårdplatser som dessa i nerlagda äldreboenden och i andra lokaler, säger Jesper Ackinger. 

Var det slut på andra lokaler eller varför tackade ni ja till detta? 

– Ja, och vi såg framför allt att vi var i ett läge där vi fortfarande har ett behov av att starta upp de här platserna. För vi vet inte exakt hur framtiden ter sig och det är bättre att ha lite för mycket platser än att ha lite för lite. 

Ser du någon risk i det här? 

– Generellt finns det risker i äldrevården. Men har man rätt förutsättningar, vilket jag tror att Attendo har, så tror jag att det här är en gångbar lösning.

I skrivande stund är inga platser på Sabbatsbergsbyns covid-avdelning belagda. De ska beläggas när behov uppstår. 

Attendo Sabbatsbergsbyn:

Covid-avdelningen som ställts i ordning är på den andra våningen av tre. I huset finns två hissar, en mindre samt en större, och en trappa. 

Den avdelning som man nu gjort till en covid-avdelning friskförklarades nyligen. De äldre som bodde där har nu fått flytta till andra avdelningar i byggnaden. På en av dessa avdelningar fanns fortfarande smittan kvar.
Attendo Sabbatsbergsbyn har haft entreprenadavtal med Stockholms stad sedan 2017 och har totalt 206 lägenheter, varav 90 är för personer med demens och 16 för personer med somatiska sjukdomar. 

En av de "22 forskarna" kräver att Sverige ändrar strategi – hör honom förklara.