Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var tredje äldreboende i Stockholm har smittan

Coronasmitta finns på 1 av 3 äldreboenden i Stockholm • Sofia Karin larmar om bristen på utrustning.
Var tredje särskilda boende för äldre i Stockholm har minst en smittad av corona, bekräftar regionen.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Region Stockholm är värst drabbat av corona i Sverige.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Coronaviruset finns nu på en tredjedel av alla äldreboenden i region Stockholm. 

Det bekräftar regionen för Sveriges Radio Ekot och SVT.

Samtidigt råder brist på skyddsmaterial och hygienartiklar på boendena – och enligt fackförbundet Kommunal finns inte ens tvål på vissa boenden. 

Region Stockholm är hårt drabbat av coronaviruset och allra farligast är sjukdomen covid-19 för de äldre. 

Nu finns minst ett konstaterat smittfall på en tredjedel av regionens särskilda boenden för äldre, bekräftar Carl Smitterberg på statsledningskontoret. Det rör sig om minst 29 särskilda boenden för äldre, så kallade SÄBO:s. 

– Det är allvarligt att vi har fall av covid-19 på våra särskilda boenden för äldre. Vi måste nu jobba hårt med att stoppa spridningen, säger Smitterberg till SVT.

Enligt honom är anhöriga till alla smittade underrättade. Samtidigt väntas siffran stiga ytterligare då rapporteringen ligger efter, enligt Smitterberg. 

LÄS MER: Hit kan du vända dig med dina frågor om corona

Facket om brist på skydd

Och situationen är kaotisk på äldreboendena, menar Elisabeth Antfolk, ordförande för fackförbundet Kommunal vid sektionen för privat vård och omsorg i Stockholm. 

På vissa boenden finns i dagsläget inte ens tvål att tvätta sig med, uppger hon för Ekot. 

– Det saknas skyddsutrustning. Det finns inte handsprit. Det finns inte förkläden. Det är oklart från den ena stunden till den andra om man ska ha munskydd eller inte när man går in till de gamla. Och det finns inte tvål att tvätta sig med på alla boenden. 

För Expressen utvecklar hon problemen och berättar att sjukfrånvaron på vissa av de drabbade boendena är mellan 25-50 procent hög. 

– För de personal som jobbar på drabbade boendena är det en otroligt svår situation för undersköterskor och vårdbiträden just nu. 

Elisabeth Antfolk säger att det förutom att personal blivit smittade också finns en rädsla för att hantera de smittade utan skydd. 

– Vi har sett exempel på när personal ska gå in utan adekvat skyddsutrustning till bekräftat smittade personer, och det är klart att man inte kan ha sådana situationer. Det är rimligt att vara rädd i den situationen. 

Sofia jobbar inom äldrevården: ”Chockad”

En av de som arbetar på äldreboende i Stockholm är Sofia Karin. Hon berättar att hon blev förvånad när hon insåg att det inte fanns någon skyddsutrustning alls åt henne och de andra i personalen. 

– När jag hade pratat med dem innan hade de sagt att de hade några smittade fall, men det visade sig att majoriteten hade corona. Så första kvällen hade jag inga skydd alls och andra kvällen sa jag att jag måste ha visir, munskydd och kunna täcka armarna. Men det fanns inget. 

Sofia berättar att hon blev chockad när hon insåg att det inte fanns skyddsutrustning på äldreboendet där hon jobbar.
Foto: Expressen TV

Sofia Karin berättar att hon efter mycket tjat fick ett visir.

– Jag blev väldigt chockad. Jag hade verkligen påtalat att jag inte tänkte arbeta utan skydd och när jag sa det igen sa de att de skulle fixa en påse till mig. Ska inte alla ha skydden, frågade jag då? Sedan fick vi ett skydd som man bara ska ha i tre timmar, och vi skulle ju jobba i tio timmar, säger hon. 

Stockholms stad: ”Känner mig trygg”

Raili Karlsson, avdelningschef på äldreförvaltningen i Stockholm stad, säger dock till Ekot att man har kontroll över situationen. 

– Vi vet alla att det kommer bli värre, men jag känner mig trygg i att vi har en fungerande organisation.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona 

LÄS MER: Det händer i kroppen om du får coronavirus 

Finansregionrå om bristen på skyddsutrustning:

Finansregionråd Iréne Svenonius (M) om bristen av långärmade förkläder och andningsskydd. Hon förklarar konsekvenserna kring försenade varuleveranser.