Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var femte anställd smittad av corona på Danderyds sjukhus

Specialprogram om flockimmunitet med Niklas Svensson.
Danderyds sjukhus.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Coronatester. Genrebild.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Thålin, specialistläkare på Danderyds sjukhus och ansvarig för studien.
Foto: Danderyds sjukhus / pressbild

En av fem anställda på Danderyds sjukhus har smittats av covid-19.

Det visar det test som KTH, SciLifeLab och Danderyds sjukhus gjort där de samlat blod från 527 anställda på sjukhuset.

Resultaten från den senaste veckans antikroppstester har kommit och visar att omkring var femte anställd på Danderyds sjukhus i Stockholm har smittats av det nya coronaviruset.

– Spontant tycker jag att det är det en hög andel, men det är väldigt ny data och svårt att veta vad man skulle förvänta sig, säger Charlotte Thålin, specialistläkare på Danderyds sjukhus och ansvarig för studien, till TT.

Intresset för att testas har varit stort och totalt har 527 medarbetare på sjukhuset gjort testet som visar om man utvecklat antikroppar för covid-19.

Hoppas på immunitet

– Tanken med studien är inte bara att fastställa hur många av medarbetarna som har haft COVID-19, vi vill också kunna fastställa hur lång tid en individ har antikroppar och högst sannolikt är immun mot COVID-19, säger Charlotte Thålin i ett pressmeddelande.

Man vet inte säkert än om antikroppar innebär att man är immun, men det är förhoppningen, menar Charlotte Thålin.

– Vi vet ännu inte säkert om antikroppar innebär immunitet, men mycket talar för det. Människor som får veta att man har bildat antikroppar skulle i så fall kunna arbeta utan risk för att bli smittad, eller att smitta andra, vilket har en stor betydelse inte bara för vården och andra samhällsnyttiga funktioner, utan även för hela samhället, säger Charlotte Thålin, i pressmeddelandet.

Säkra provresultat

De provtagna medarbetarna kommer att testas igen för att på så sätt se hur länge antikropparna finns i kroppen.

Inom några veckor är förhoppningen att alla medarbetare som vill vara med i studien ska ha testats.

Studien har hög validering och resultaten är närmast hundra procent säkra menar sjukhuset.

– I den validering som hittills har utförts, har mer än 400 prover med känt svar analyserats, av vilka drygt 100 har varit positiva och 300 negativa. Denna analysmetod har i alla dessa fall gett rätt svar, dvs 100 procent rätt. Då det är viktigt att veta mer om detta, kommer vi att fortsätta att analysera kända prover och därmed validera metoden ytterligare, säger professor Sophia Hober.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Hjärtsjuk bebis övervann corona – möts av jubel

Sjukhuspersonalen rördes av sex månader gamla Erins kamp.