Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vändningen – satsar på svensk vaccinproduktion

Så sent som i våras slog en rapport fast att det är för dyrt och komplext för Sverige att bli självförsörjande på vaccin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vaccinanläggningen i Matfors förvärvas av det svenska investmentbolaget Flerie Invest.
Foto: Colourbox

Regeringen satsar på svenskbaserad produktion av vaccin och biologiska läkemedel i Matfors.

Ett nav för vaccin- och läkemedelsforskning ska upprättas, där man går in med 36 miljoner under de kommande två åren. 

– Det är ett sätt för oss att stärka beredskapen, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Under fredagen presenterade näringsminister Ibrahim Baylan en ny satsning på svensk forskning och produktion av avancerade vaccin och biologiska läkemedel i Sverige. Regeringen går in med 21 miljoner 2021 och beräknar att lägga 15 miljoner år 2022. 

Vinnova får i uppdrag tillsammans med företaget NorthXBiologics att utveckla ett nav i Matfors för forskning och produktion av avancerade vaccin och biologiska läkemedel. 

– Etableringen av NorthXBiologics är positiv för Sverige och svensk konkurrenskraft och ger en unik förutsättning att attrahera kompetenser samt fler högkvalitativa arbetstillfällen till Matfors, säger näringsministern under fredagens pressträff.

Forskningens fokus kommer vara avancerade genterapier och man ska utveckla bland annat mRNA-vaccin.

– Att bli starkare inom det här området som land är bra på många sätt. Vi stärker samtidigt Sveriges beredskap för framtida kriser, säger Ibrahim Baylan. 

”Potential att tillverka vaccin i stor skala”

Den redan existerande vaccinanläggningen i Matfors, som i dag ägs av ett amerikanskt bolag, förvärvas av det svenska investmentbolaget Flerie Invest. Huvudägaren Thomas Eldered menar att anläggningen i Matsfors är unik.

– Det finns potential att tillverka vaccin i stor skala, säger han.

Tidigare beskedet – fört dyrt och komplext

En debatt kring huruvida Sverige borde ha en egen tillverkning har förts under en tid – och tilltog under coronapandemin.

På uppdrag av regeringen kom i våras en rapport av Vinnova som slog fast att Sverige inte bör bli självförsörjande på vaccin – det skulle blir för dyrt och komplext att ha en egen tillverkning, menade Lars Hammarström, avdelningschef på Vinnova som tagit fram rapporten. Däremot uppmuntrade man till svenska samarbeten.

Trots beskedet stängde näringsminister Ibrahim Baylan inte dörren helt. Helst vill man se ett samarbete med andra nordiska länder.

– Men skulle det visa sig att det inte går att hitta sådana samarbetsmöjligheter, ja då måste vi titta på våra egna möjligheter. Det finns en god grund, men inte hela kedjan i dag, det kan man inte säga, sa Baylan då till TT.

Regeringsuppdraget kommer att pågå under två år och resultatet ska redovisas den 31 mars 2023.

Vaccinens effekt mot dödsfall är tydlig när smittspridningen ökar

Nya rekommendationer om testning och vid symtom

Folkhälsomyndigheten kom med nya rekommendationer under dagens pressträff