Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen: Fallen minskar i alla åldrar – färre vårdas på Iva

Nedgång från föregående vecka visar ny statistik.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet fall i Sverige minskar, enligt FHM.
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN / Patrik C Österberg / Mediabild

Smittan minskar i alla åldersgrupper, antalet som vårdas på Iva minskar och antalet sjuka på äldreboenden blir färre. 

Det ser ut som en vändning i Sverige, men Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten varnar för att smittan kan blossa upp igen.

– Det finns en stor risk för en annan utveckling än den nedåtgående, säger hon.

10 921 har nu avlidit med coronaviruset i Sverige. Det innebär 124 nya dödsfall registrerade sedan i går.

Enligt Karin Tegmark Wisell finns det tecken på att antalet smittade minskar något i Sverige, en trend som även syns på global nivå. Nedgång finns i alla åldersgrupper men samtidigt poängterar hon att det är viktigt att fortsätta hålla restriktionerna. 

– Vi ser ett lägre antal anmälda fall vecka två jämfört med vecka ett, och det är en trend som verkar hålla i sig. Det här ska ses med beaktning av den erfarenhet vi har från andra länder, som har haft en nedgång men där det sedan ökat igen, säger Karin Tegmark Wisell. 

Vecka två var 15 procent av alla covid-test positiva, en nedgång från vecka 53 när Sverige låg på den högsta andelen bland provtagna. 

Färre vårdas på intensivvårdsavdelning

Enligt Socialstyrelsen är det 315 personer som nu behandlas för covid-19 på intensivvårdsavdelningarna i Sverige. Det är en minskning med 54 personer jämfört med förra veckan. 

– Det är ganska stora förbättringar som sker nu, och det är väldigt positivt att det går åt rätt håll. Men vi vet inte om det är bestående förbättringar, och därför gäller det nu att hålla i, säger Iréne Nilsson Carlsson på Socialstyrelsen.

Även antalet patienter utanför Iva sjunker. Förra veckan vårdades 2.395 patienter, denna vecka är antalet 1.954 – en minskning med 441 patienter.

Fortfarande syns däremot en eftersläpning i statistiken, både bland antal Iva-vårdade och antal döda, säger Iréne Nilsson Carlsson. 

– Som Karin Tegmark Wisell sa är det fortfarande viktigt att vi håller nere smittan. Vi kommer sannolikt att se höga dödstal de kommande veckorna, säger hon.

Även antalet smittade på äldreboenden minskar enligt Socialstyrelsens statistik. 

– Men det är förstås många som drabbats på boendena och det är tufft för personalen. Det är bra att vaccinationerna kommit i gång. Det är långt ifrån över, men vaccinet kommer ändå att göra skillnad, säger Iréne Nilsson Carlsson. 

Tegmark Wisell om lockdown: ”Ändå svårt att få stopp på viruset”

Expressens Daniel Ingmo ställer frågor till Folkhälsomyndigheten om vaccindoser och Storbritanniens svårigheter trots flera nedstängningar.

Svenska vaccinplanens fyra faser – den tillhör du

Allt du behöver veta inför din vaccinering.