Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vädjar: Behåll reglerna om sjuka barn på förskolan

Statsepidemiologen om beslutet.
Monica Lindström, i ledningsgruppen för Förskoleupproret.
Foto: Privat
Förskolepersonal i Sverige vittnar om hur barngrupperna varit friskare under pandemin.
Foto: NTB TT NYHETSBYRÅN

Förskolepersonal i Sverige vittnar om hur barngrupperna varit friskare under pandemin.

Många önskar att rekommendationen om att barn ska stanna hemma i två symtomfria dagar ska ligga fast.

– Det är stor, stor skillnad, så varför ska vi bygga en sjuk verksamhet igen?, säger Monica Lindström, i ledningsgruppen för Förskoleupproret.

Under pandemin har rekommendationen varit att förskolebarn ska stanna hemma i 48 timmar efter att symtomen försvunnit.

Nu vill många förskoleanställda att rekommendationen ska ligga kvar, även efter att övriga restriktioner slopas den 29 september.

Under pandemin har de nämligen sett en stor skillnad.

– Det är väldigt få smittor som har tagit fäste, eftersom de har fått gå hem och hantera dem och komma tillbaka när de är friska, säger Monica Lindström, förskollärare i Karlstad, som också är aktiv i Förskoleupproret.

Barnen har kommit för tidigt innan

Tidigare har barn kommit tillbaka från sjukdom för tidigt, vilket lett till att personalen smittats och att en negativ spiral satts i gång.

Det har skett en förskjutning åt det hållet de senaste åren, enligt Monica Lindström.

Men med 48-timmarsrekommendationen hinner barnen få tillbaka matlusten och orka delta i verksamheten. Det är stor skillnad mot att komma tillbaka direkt efter sjukdom, till en grupp med kanske tre pedagoger och 20-25 barn, menar Monica Lindström.

Nu önskar hon att det blev en större diskussion i samhället kring varför föräldrar lämnar sjuka barn i skolan. Vab-dagarna är många, påpekar hon.

– Det är enstaka föräldrar som säger att det är har med ekonomin att göra, att de måste tillbaka, utan det är pressen från arbetsplatsen.

Kommunalarbetaren skriver att Folkhälsomyndigheten ännu inte har bestämt sig för om rekommendationerna för förskolan ska vara kvar efter den 29 september. ”Det pågår ett intensivt arbete med frågan”, skriver FHM:s presstjänst till tidningen.

Se också:

Blandade känslor på stan • Det här ser de fram emot