Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccinsamordnarna: ”Realismen har segrat”

Lena Hallengren: ”Inte levererat enligt avtal”.
Jonas Ekström, vaccinsamordnare i Västmanland.
Foto: Anders och Mia
Olof Ehrs, vaccinsamordnare i Dalarna.
Anders W Jonsson, riksdagsledamot i Centerpartiet och själv läkare.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson, SD.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

– Realismen har segrat, säger Jonas Ekström, vaccinsamordnare i Västmanland, efter regeringens besked om att vaccinmålet flyttas.

C-toppen Anders W Jonsson kallar nyheten för ”bekymmersamt” och säger att Centerpartiet i flera månader krävt av regeringen att det måste finnas en ”plan B” om målen flyttas.

M-ledaren Ulf Kristersson säger att han varnat regeringen för detta sedan i maj – och att Sverige borde ”köpt eget vaccin också och inte bara litat på EU”. 

I dag meddelade regeringen att Sverige tvingas skjuta fram vaccinmålet. Prognoserna måste flyttas fram, efter de stora vaccinförseningarna. 

Flera regioner har redan ändrat sina prognoser sedan en tid tillbaka.  

Olof Ehrs, vaccinsamordnare i Dalarna, säger att man förstod att målet var omöjligt för flera veckor sedan.

– Vi har hela tiden haft målet att vi ska klara detta till midsommar. Men då måste vi få mer vaccin och den vaccinmängden har inte kommit. Vi har sett i ett antal veckor att det här inte kommer att gå

”Inte var möjligt”

Jonas Ekström, vaccinsamordnare i Västmanland, är inne på samma sak.

Han berättar att regionen ändrade sin prognos efter att Astra Zeneca meddelat att man kommer leverera drygt tre miljoner färre doser till Sverige under de kommande veckorna och månaderna. 

– Från Astra-stoppet tog vi fram en prognos som visade tydligt att det inte var möjligt att nå målet 30 juni

Ekström tycker nu att det är bra att även regeringen och SKR kommit fram till samma insikt.

– Realismen har segrat. Det var helt enkelt inte möjligt att nå de förra målen med de leveranserna vi fick, så det är rimligt att man justerat det. 

”Inte tagna på sängen”

Anders Nordmark, vaccinsamordnare i region Värmland, uppger att regionen tagit höjd för att målet skulle skjutas upp och säkrat så att personal finns tillgänglig för en omfattande vaccinationskampanj mitt i sommaren.

– Vi är inte tagna på sängen av det här, utan vi har jobbat med det här scenariot. Vi har därför tittat på åtgärder för att säkra alla de resurser vi behöver för att kunna genomföra vaccinationerna. 

Kommer folk stanna hemma och vilja ta vaccinet i högsommaren? 

– Det är en svårbedömd fråga. Mycket talar för att det kommer bli mycket hemester även den här sommaren, så folk kommer inte vara så långväga. Så om vi kommunicerar på ett bra sätt med allmänheten, så tror jag att drivkraften bland de flesta kommer vara att få sin vaccindos så snart det är möjligt. 

Även i huvudstadsregionen har man säkrat upp personal under sommarmånaderna för att kunna möta det nya målet.  

– Det påverkar inte oss så mycket, eftersom vi arbetar efter att vaccinera så mycket som möjligt, så fort som möjligt. Vi arbetar för att ha en kapacitet som matchar de vaccindoser vi får, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare på region Stockholm.

Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier meddelar skriftligen att regionen är ”rustade att nå regeringens mål”.  

Så är de nya målen

De nya målen innebär att alla svenskar över 18 år ska ha fått minst en vaccindos den 15 augusti och för de över 65 år är ambitionen att alla ska ha fått minst en vaccindos senast 16 maj.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är djupt kritisk till regeringens hantering av vaccinationerna och kräver att regeringen ökar vaccinationstakten. 

https://twitter.com/jimmieakesson/status/1377577633848958977

Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i riksdagen och själv läkare, skriver på Facebook om dagens besked från regeringen.

C-toppen kräver utbildningar för ny personal

Han menar att beskedet är ”bekymmersamt”, för det nya målet innebär att vaccineringen kommer att pågå under semestermånaderna, när många inom vården måste få vara lediga.

Han vill därför bland annat att regeringen ger i uppdrag till Socialstyrelsen att ta fram ”korta snabba utbildningar” för läkarstudenter, sjuksköterskestudenter och andra yrkesgrupper, som ska få lära sig hur man ger en vaccinspruta.

Kristersson kritisk 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är också kritisk. Han kalla beskedet för ”en väldig besvikelse” till nyhetsbyrån TT och säger vidare:

– Det här bekräftar det vi varnat regeringen för sedan i maj förra året. Sverige borde ha varit mer proaktivt och köpt eget vaccin också och inte bara litat på EU. Hade vi gjort det hade vi varit i en mycket bättre position just nu.

TT: Men vaccintillverkarna har ju också skurit ner på leveranserna?

– Det var just därför man inte skulle lägga alla ägg i samma korg. Det enda man kan göra nu är att vara otroligt noga med att undersöka alla möjligheter att få doser till Sverige som kanske inte använts på andra håll. Där har Danmark visat en mer framåtlutad hållning.


Se också:

Lade beslag på 1 600 doser som var öronmärkta för riskgrupper