Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccinkaos i Frankrike: ”Det är överbelastat”

Sedan vaccinationen startade i Frankrike har nära 400 000 av invånarna fått vaccin. Fortfarande väntar 65 miljoner. Hör parisborna om kaoset med att boka tid online.
Pauline Bozzi, 78, är kritisk mot bokningen.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Nu ska alla över 75 år vaccineras – genom ett system där de äldre själva ska skaffa sig en tid.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Coronaläget i Frankrike är tufft. I helgen infördes återigen utegångsförbud för att hindra smittspridningen – men vaccineringen går trögare än i grannländerna. 

Den internetbokning som just öppnat kraschade direkt. 

– Det är överbelastat, det är för många som försöker. Det är dåligt skött, säger Pauline Bozzi, 78 år.

Vaccineringen i Frankrike startade för snart en månad sedan. Sedan dess har enbart runt 400 000 av landets 67 miljoner invånare fått vaccinet. Samtidigt härjar pandemin för fullt och nya, hårdare, restriktioner har just börjat gälla. Sedan i helgen råder utegångsförbud från klockan 18.00 på kvällarna. Över 70 000 människor har avlidit i Frankrike till följd av coronakrisen.

Nu ska alla över 75 år vaccineras – genom ett system där de äldre själva ska skaffa sig en tid. För att hantera bokningen för de mellan fem och sex miljoner människor som ingår i gruppen förlitar sig Frankrike till internet. När hemsidan öppnade kraschade den direkt. 

– Vi fick 15 000 samtal på vår telefonlinje de första 15 minuterna, säger kommunikationschefen Emmanuelle Le Roy, på sjukhuset Centre de santé Edmond de Rothschild.

Från flera delar av Frankrike rapporteras det om trängsel på vaccinationscenter och stora svårigheter att boka tid.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Växeln överbelastad

Från flera delar av landet rapporteras det om trängsel på vaccinationscenter och stora svårigheter att boka tid. Samtidigt har nu en miljon personer bokat tid för sin vaccination.

– Det finns de som lyckats få en tid utan problem, om de behärskar internet väl. Men via telefon är växeln ofta överbelastad. Och eftersom den här vaccineringen är för personer över 75 år finns det en hel del som har svårigheter med internet, säger läkaren Hanna Toledano, 33 år.

Även Hanna arbetar vid sjukhuset Centre de santé Edmond de Rothschild.

– För stunden är vi bara på första injektionen, så det förändrar inget alls. Man måste fortsätta följa de rekommendationer som getts. Den andra injektionen kommer ge 95 procents skydd, så det är ändå fem procent som faller genom skyddsnätet. Vi måste fortsätta följa rekommendationerna.

Hanna Toledano, 33.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Halkar efter grannarna

Den franska regeringen har redan tidigare fått stå till svars för sin coronahantering. Under hösten utökades antalet testcenter i landet och en effektiv smittspårning infördes – men när landet nu halkat efter sina europeiska grannar har kritiken blossat upp på nytt. Under svininfluensan och vid H1N1-utbrottet 2009 satsade landet omedelbart på enorma vaccinationscenter, upprättade i festlokaler eller gymnastikhallar. Så har inte varit fallet den här gången.

– Med den här takten behöver vi 34 veckor för att vaccinera alla Parisbor över 75 år, har stadens borgmästare Anne Hidalgo sagt till tidningen Le Parisien.

Nu slår 19 nya center äntligen upp sina dörrar i Paris, med en kapacitet för 25 000 vaccinationer per vecka.

Läkaren Hanna Toledano informerar Monique Leconte, 83 år.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Samtidigt finns ett stort vaccinmotstånd i landet. Runt 45 procent av fransmännen är skeptiska till vaccinet:

– Jag tror att problemet med vaccinmotståndet är en brist på information. Folk är rädda. Folk säger sig att det är ett nytt vaccin. Men vaccinering är ju inget nytt, det finns sedan hundratals år, säger läkaren Hanna Toledano.

Cathrine Brouet, 75 år, har just fått sin första spruta. Hon känner sig lättad.

– Min man är läkare och han har läst på ordentligt och lyssnat på nyheterna. Vi bestämde oss för att göra det så snabbt som möjligt.

Hur kommer vaccineringen att påverka ert liv?

– Man får till att börja med invänta den andra sprutan. Jag hoppas att det tillåter oss att ha ett lite mer öppet liv. I förhållande till vår familj, men även de vänner som också har vaccinerat sig.

Catherine Brouet får sin första coronaspruta.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG EXPRESSEN

Frankrikes vaccinplan:

Fas 1:

Började 26 december, pågår fortfarande. Berör en miljon.

Avser äldre som bor på ålderdomshem samt vårdpersonal över 50 år.

Den 17 januari hade 422 127 av dessa blivit vaccinerade.

Från och med måndagen den 18 januari ingår alla personer över 75 år, samt riskgrupper.

Ytterligare 5- 6 miljoner människor berörs nu.

En miljon personer har redan bokat tid.


Fas 2:

Start i mars 2021.

Åldersgruppen 65-74 år.

Cirka 15 miljoner personer berörs då.


Fas 3:

Slutet av våren.

Övriga befolkningen med början i åldersgruppen 50-64 år.


Källa: Hälsoministeriet, Le Parisien

Vaccinationen i Frankrike har börjat - men onlinebokningen för med sig svårigheter för äldre. Hör läkaren berätta om vaccinationskampanjen: