Vaccinfusket växer – minst 20 utredningar

Destination Sälenfjällen: ”Mängder av åtgärder”
Arkivbild.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Minst 20 utredningar om misstänkt vaccinfusk pågår eller har nyligen avslutats i Sverige, rapporterar Ekot.

Gemensamt i de flesta fall är förklaringen att det ska ha funnits doser över – och att man har behövt agera snabbt för att slippa slänga vaccin.

Rapporterna om chefer och deras anhöriga som låtit vaccinera sig har avlöst varandra. Ekot berättar nu om två nya fall, i Fagersta och Sjöbo.

Totalt i Sverige har minst 20 utredningar om personer som misstänkts ha gått före prioriteringsordningen inletts eller nyligen avslutats, enligt radions kartläggning. 

Folkhälsomyndigheten har bestämt en rekommenderad prioriteringsordning, men det är sedan upp till regionerna och vårdgivarna att avgöra vem som ska få vaccinet. 

I en majoritet av fallen hänvisar man till praktiska skäl, som gjort det nödvändigt att erbjuda vaccin till anställda som funnits i närheten, exempelvis om det har skett avbokningar. 

Kort hållbarhet

Det går att få ut fem eller sex doser ur en flaska från Pfizer/Biontech, och när doserna har dragits upp måste de användas inom sex timmar. 

I Fagersta hade två anställda kopplade till vaccinationen försökt hitta ersättare till överblivna vaccindoser på egen hand, och det slutade med att man vaccinerade anhöriga, enligt Ekot.

– Det är ju inte alls bra. Det finns en prioriteringsordning som är framtagen och tydlig, säger Sari Korpelin, tillförordnad socialchef i Fagersta, till radion.

Enligt kommunens utredning borde de i stället ha kontaktat ansvarig chef för att få hjälp med att prioritera rätt. Ekot rapporterar att utredningarna runtom i landet har bidragit till att rutinerna förtydligas, för att undvika framtida missförstånd.

Se också:

Politiska bråket om vaccin mellan Ulf Kristersson och Lena Hallengren