Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinexpert: En dos kan räcka – inte för riskgrupper

Folkhälsomyndigheten om varför vaccinet inte rekommenderades innan.
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Emelie Otterbeck
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Bland annat Anders Tegnell har öppnat för att bara ge en dos till personer som inte är i riskgrupper – för att snabbt kunna vaccinera många.

Helena Hervius Askling, vaccinexpert och överläkare, säger att det kan vara en bra strategi – men i ett senare skede när riskgrupperna har skyddats.

– Konceptet och principen är intressant, säger hon.

Flera länder diskuterar att vaccinera så många som möjligt med en dos, efter att brittiska studier pekat på att både Astra Zenecas och Pfizer/Biontechs vaccin ger ett bra skydd även efter en dos.

Bland annat har överläkaren Agnes Wold argumenterat för att vaccinera alla personer på detta sätt.

– Det är väldigt angeläget att man får ut så mycket vaccin som möjligt så snabbt som möjligt, sa hon tidigare i veckan.

Anders Tegnell sa på tisdagens pressträff att det är möjligt att personer som inte är i riskgrupper bara får en dos. Men inte för äldre i nuläget.

– Vi bedömer inte att det kommer ha effekt på de allra äldsta, eftersom mycket tyder på att den sista sprutan är väldigt viktigt där.

Expert: Inte aktuellt för riskgrupper

Men Helena Hervius Askling, vaccinforskare och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, anser att det i nuläget finns för lite fakta för att välja den planen – framför allt för riskgrupper.

– Det har kommit intressanta data på det. Men det är fortfarande kort uppföljningstid. Vaccinen har ju bara funnits i tre månader.

Det kan vara riskabelt att bara ge en dos till riskgrupper, enligt henne. Äldre personer har generellt sämre immunförsvar och svarar sämre på vaccin, vilket innebär att de kan vara i större behov av två doser.

– Vi vet från annan, tidigare vaccinforskning att äldre och personer med nedsatt immunförsvar har ett sämre vaccinsvar. De kan dessutom bli svårt sjuka i covid-19. Så därför skulle jag vara försiktigt med att ge dem en dos.

Däremot kan det vara en god tanke senare i vår och sommar, när yngre personer ska vaccineras i stor skala.

En dos till tidigare sjuka

– Konceptet och principen är intressant och vi kommer att få in mer data senare. Och ju yngre och friskare man är, desto bättre kommer det att fungera med en dos, säger Helena Hervius Askling.

Hon förespråkar att man bara ska ge en dos till personer som redan varit sjuka.

– Det räcker absolut med en dos om man har haft tidigare covidinfektion med symtom och positivt test. Man ska inte behöva ge två doser till dem.

Men äldre personer och riskgrupper, som haft covid-19, kan ändå vara i behov att få två doser, eftersom de riskerar att bli svårt sjuka.

– Ju äldre man blir, desto mer osäker blir den strategin. Det är skillnad på att vara 60 år och att vara 70 och ha gjort en njurtransplantation. Så man måste göra bedömningar.

Visas i din mobil • Det händer med ovaccinerade.