Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinerade äldre får lättade restriktioner

Socialminister Lena Hallengren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vaccinerade på äldreboenden får lättare restriktioner två veckor efter den andra sprutan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Fullt vaccinerade på äldreboenden ”kan krama barn och barnbarn igen”, meddelar Folkhälsomyndigheten i dag.

Samtidigt som smittan i samhället ökar lättar man på restriktionerna för denna specifika grupp två veckor efter en andra dos covid-vaccin.

– Det går bra att träffa symtomfria anhöriga och att umgås som vanligt utan avstånd, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under torsdagens pressträff.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Åtta av tio på särskilda boenden i Sverige har fått minst en dos – och över 60 procent är nu fullt vaccinerade.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten öppnar därför för att vissa restriktioner kan lättas för dessa.

– Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarnen igen, säger Johan Carlson.

Han poängterar dock att besöken på särskilda boenden gäller i en begränsad form, i den fullvaccinerades lägenhet.

– Det kommer alltid att finnas de som inte kan eller vill ta vaccin. Så de här besöken måste ske på ett säkert sätt, antingen i den egna lägenheten eller utomhus, säger han.

Tydlig ökning av smittspridning 

Beskedet kommer samtidigt som smittspridningen tydligt är på väg att öka – inte bara i Sverige utan på global nivå.

– Uppgången är inte lika dramatisk som i december, men det är definitivt en uppgång. Det är uppenbart att vi har en besvärlig situation med stora risker de närmaste veckorna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Med anledning av de pågående sportlovsveckorna i landets kommuner skickade Tegnell åter uppmaningen till de som tänkt resa i väg.

– Du måste kunna isolera dig om du blir sjuk. Annars ska man agera som om man vore i sin hemkommun, skapa inga nya kontakter och undvik trängsel. Känner man sig inte trygg i att det går att genomföra resan smittsäkert avråder vi bestämt från att man genomför en sådan resa, säger Tegnell.

Mer vaccin från Moderna

Under torsdagens första pressträff meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringen via EU har tecknat ett nytt vaccin avtal med det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna.

Sverige kommer att få ytterligare 3,6 miljoner under andra halvåret 2021.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström säger att det säkrar kapacitet för att vaccinera vissa personer på nytt om det uppstår behov av det, så kallade boosterdoser.

Se också:

Här är allt du behöver veta om de nya coronarekommendationerna.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.