Vaccin testats i Kina – resultatet lovande

Johan Carlson om regeringens vaccinstrategi.
Genombrott i vaccin
Foto: IGOR GOLOVNIOV / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
”Resultaten måste uttydas med försiktighet.”
Foto: PABLO MIRANZO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / PABLO MIRANZO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Ett forskarteam i Kina har nått ett genombrott i vaccinutvecklingen.

Vaccinet har genomgått en första provfas – och resultaten är lovande.

Forskargrupper världen över arbetar hårt med att ta fram ett vaccin mot covid-19 och just bedrivs forskning på fler än 100 möjliga vacciner. 

Närmast att utveckla vaccinet verkar en forskargrupp från Kina vara. Vaccinet har genomgått en första provfas. Enligt forskaren Wei Chen från Pekings institut för bioteknik ska resultatet betecknas som ”en viktig milstolpe”.

Fas 1 i forskningen handlar främst om att visa om vaccinet är skadligt. Därför testat vaccinet på relativt få personer – här har 108 personer injicerats med olika doser av vaccinet.

Få biverkningar 

Samtliga deltagare kommer från Wuhan och deltog frivilligt. 

Enligt SVT Nyheter har forskarlaget konstaterat att vaccinet producerade virusspecifika antikroppar och en särskild typ av vit blodkropp inom 14 dagar. Därmed är vaccinet en möjlig kandidat för ”ytterligare undersökning”. 

– Men resultaten måste uttydas med försiktighet. Utmaningarna att utveckla ett covid-19-vaccin saknar motstycke, och (försöket) som visar att immunförsvaret aktiveras innebär inte nödvändigtvis att vaccinet skyddar människor mot covid-19, säger Wei Chen. 

Forskarlaget har publicerat sin rapport i medicintidskriften The Lancet. Där konstaterar man att biverkningar varit få. Vissa av testpersonerna har fått smärta vid injektionsområdet, feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk. 

– Resultaten visar en positiv möjlighet för utvecklandet av ett covid-19-vaccin. Men vi är fortfarande en lång väg från att detta vaccin kan vara tillgängligt för alla.

Statsminister Stefan Löfven: ”Oerhört viktigt”.