Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professor: vaccin skulle kunna skydda mot corona-lunginflammation

Socialminister Lena Hallengren (S) om hur ett vaccin skulle komma att användas
Birgitta Evengård, seniorprofessor i infektionssjukdomar till DN.Foto: Ola Axman/TT / OLA AXMAN
Vaccin mot pneumokocker skulle kunna skydda mot bakteriell lunginflammation som kan drabba covidpatienter.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Vaccin mot pneumokocker skulle kunna skydda mot bakteriell lunginflammation som kan drabba covidpatienter, säger Birgitta Evengård, seniorprofessor i infektionssjukdomar till DN. 

– Sannolikt sparar man också på vårdens resurser om man skulle vaccinera mot detta.

Men professor Agnes Wold vill inte se vaccin-trängsel på vårdcentralerna.

Den vanligaste bakterietypen bakom lunginflammation är pneumokocker, som det finns vanliga vaccin emot, och som sedan 2009 ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla över 65 år i Sverige att vaccinera sig.

Vaccinet kan skydda mot en typ av lunginflammation orsakad av bakterier som i vissa fall drabbar covidpatienter, menar Birgitta Evengård, seniorprofessor i infektionssjukdomar.

Professorn: ”Allt finns redan på plats”

– Det är bra om information om att man bör följa redan existerande riktlinjer görs tydlig och sprids ännu mer. Sannolikt sparar man också på vårdens resurser om man skulle vaccinera mot detta. Allt finns ju redan på plats och flera regioner har det subventionerat, så det är bra om det tas upp i det här sammanhanget, säger Evengård till DN.

Det saknas dock studier som visar på effekter av vaccinet för just coronasmittade.

Wold: Inte bra med trängsel kring vaccin

Folkhälsomyndigheten svarar senare nej på frågan om pneumokockvaccin kan ge skydd mot covid-19: ”Nej, pneumokockvaccin ger enbart skydd mot sjukdom orsakad av vissa typer av pneumokocker. Vaccination mot pneumokocker minskar inte risken för att bli drabbad av covid-19-infektion. Lunginflammation som en del av dem som insjuknat i covid-19 drabbas av är orsakad av det nya coronaviruset.”, skriver de på sin hemsida.

– Pneumokockspruta är alltid bra för äldre, men man måste också tänka på att man inte vill ha trängsel på vårdcentraler i det här läget, för det skulle kunna leda till smittföring och äldre måste nu isoleras, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

DN har pratat med experter som är positiva till själva vaccinationen, bland andra Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet.

– Min spontana känsla är att jag tror att det kan vara klokt, utan att ha stöd i stora vetenskapliga studier. Förutom handtvätt, att undvika sociala kontakter och att ta sig i ansikte, skulle jag absolut rekommendera alla i riskgrupperna att vaccinera sig, säger han.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.    

Jonas Vikman om intensiva arbetet för att finna ett botemedel mot Covid-19.