Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccin kan vara klart redan i september

Matti Sällberg om rönen kring nya läkemedel och den svenska strategin.
Ett vaccin kan vara klart redan i september, skriver NY Times.
Foto: POOL / AP TT NYHETSBYRÅN
Sarah Gilbert, chefen för Oxfords forskargrupp.
Foto: Oxford University

Ett vaccin kan vara klart redan i september, skriver NY Times. 

Bakom forskningen står ett team från Oxford University – som har en fördel gentemot resten av världen. 

Nästan alla forskningsteam i världen tvingas börja med kliniska studier i mindre skala i jakten på ett coronavaccin.

Men det finns ett undantag.

Vid forskningsinstitutet Jenner-institutet på Oxford University började man redan förra året ta fram ett vaccin mot ett tidigare coronavirus.

Testerna visade sig vara ofarliga mot människor, vilket innebär att samma team nu kan göra större studier på nytt vaccin mot covid-19 på kortare tid, skriver NY Times. 

Vaccin kan vara klart i september

I stället för ett hundratal testas kommer omkring 6 000 människor ha provats för vaccinet i slutet av maj. Skulle det visa sig vara effektivt och säkert kan vaccinet var tillgängligt för miljontals människor redan i september i år. 

I sin studie har forskarna testat sex rhesusapor som utsattes för stora doser av coronaviruset – och var 28 dagar senare fortfarande helt friska tack vare vaccinet. 

Att det funkar på apor betyder emellertid inte att det funkar på människor – och det kommer krävas mer än ett slags vaccin, skriver NY Times. Detta eftersom ett vaccin som är effektivt mot barn inte nödvändigtvis är lika effektivt mot den äldre befolkningen. 

Forskarna vill att smittan fortsätter

Samtidigt som den brittiska befolkningen längtar efter att smittan avtar och restriktioner lyfts – hoppas läkare i vid Jenner-institutet på att det håller i sig i ytterligare några veckor. 

– Vi är den enda människorna i landet som vill att antalet nya infektioner upprätthålls i några veckor, så vi kan testa vårt vaccin, säger professorn Adrian Hill till NY Times. 

Sarah Gilbert, chefen för Oxfords forskargrupp, berättade i förra veckan att de inom kommer kunna testa vaccin på människor. 

– Jag tror att det finns en stor chans att det kommer att fungera, baserat på andra saker som vi har gjort med den här typen av vaccinet, sa hon då. 

Lekande barn, öppna skolor, och länder som vinner över coronaviruset.