Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps uppmaning: Inte fler än tio personer ska samlas

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Ovanligt tomt på Times Square i New York.Foto: MATTHEW MCDERMOTT / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump.Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL VIA CNP/AD / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
I New York och Los Angeles har man stängt bland annat restauranger.Foto: NEWSCOM / SMXRF/STARMAXINC.COM/NEWSCOM/SIP SIPA USA
Emmanuel Macron.Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Folk handlar mat i New York.Foto: MATTHEW MCDERMOTT / POLARIS POLARIS IMAGES
Människor i London.Foto: DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK / DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
1 / 7

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, rekommenderar att alla offentliga sammankomster med fler än 50 personer ställs in – eller skjuts upp.

Men under en presskonferens på måndagskvällen uppmanade president Donald Trump att antalet inte skulle vara fler än tio.

EU har även ett förslag om att införa ett inreseförbud till hela Schengenområdet för människor från resten av världen. I ett tal uppger Frankrikes president Emmanuel Macron att stora förbud införs i landet. 

Omvärlden tar allt större beslut för att stoppa spridningen av coronaviruset. I Frankrike höll president Emmanuel Macron ett direktsänt tal till nationen, där han berättade om det tuffa läget. 

Efter coronavirusets framfart i USA har landet utlyst ett nationellt nödläge. 

På flera håll i landet vidtas nu stora åtgärder för att minska spridningen. I 32 stater, och i Los Angeles och New York city, stänger skolorna. 

Jättestäderna stänger också alla barer, restauranger, teatrar och biosalonger, skriver Reuters. 

På söndagskvällen kom dessutom nya riktlinjer från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC: ställ in eller skjut upp alla offentliga sammankomster med fler än 50 personer under de kommande åtta veckorna. 

I landet har nu fler än 3 400 personer testat positivt för coronaviruset. Totalt har 65 personer dött, enligt CNN. 

USA:s centralbank fattade på söndagen det historiska beslutet att sänka styrräntan till 0-0,25 procent. Dessutom lovade de massiva tillgångsköp på 700 miljarder dollar.

Trump: ”Grupper om fler än tio personer avdråds”

På måndagskvällen, svensk tid, höll president Donald Trump en presskonferens.

– Grupper om fler än tio personer avråds i USA. Mitt fokus ligger på att bli av med virusproblemet. När vi har gjort det kommer alla övriga frågor att falla på plats, säger Trump.

– Vi gör ett väldigt bra jobb med tanke på vad vi står inför. Alla jobbar tillsammans för att förhindra smittospridningen. Viruset är inte under kontroll någonstans i världen.

På en fråga om den kollapsade börsmarknaden var Trumps kommentar:

– Jag tror vi får se en tillväxt på börsen som ingen sett maken till när det här är över.

I fredags genomgick han en egen coronatest.

– Jag testade i fredags kväll, och doktorn sade att jag inte hade några symtom.  Jag testade negativt.

Syd- och Centralamerika stänger flera länder

I Syd- och Centralamerika har flera länder börjat stänga sina gränser. Inga utländska medborgare får komma ini Panama, och Honduras stänger gränserna för trafik i en vecka. 

I Finland råder nu undantagstillstånd.

Alla skolor och läroanstalter stänger och övergår till distansundervisning från och med onsdag. Småbarnspedagogiken fortsätter tills vidare.

– Universitet, yrkeshögskolor, gymnasier och grundskolor avbryter närundervisningen och övergår till distansundervisning. Småbarnspedagogiken hålls öppen, säger Finlands undervisningsminister Li Andersson enligt Hufvudstadsbladet.

– Statsrådet har i dag tillsammans med presidenten konstaterat att det råder ett undantagsförhållanden. Därför kommer regeringen på tisdag att arbeta för att implementera beredskapslagen, säger statsminister Sanna Marin.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.   

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/128/
Presidenten presenterade nya, strängare riktlinjer för att minska coronaspridningen i USA.
Statsministern höll presskonferens under söndagskvällen.
Joe Biden och Bernie Sanders möttes i en lite annorlunda debatt.
550 församlingsmedlemmar uppmanas till självkarantän.