Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA: ”Övertygande bevis” för att viruset kom från labb

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger sig ha bevis.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Chefen för laboratoriet i Wuhan, Shi Zhengli, har fått öknamnet ”Fladdermuskvinnan” då labbet forskar på virus som kommer från fladdermöss.
Foto: Wuhan Institute of Virology

President Donald Trump sa tidigare i veckan att han sett bevis på att coronaviruset kom från ett labb i Wuhan och inte från en djurmarknad – och nu säger även utrikesminister Mike Pompeo att det finns ”övertygande bevis” för det. 

Men ingen vill ge något konkret om de påstådda bevisen.

Coronaviruset tros ha spridits via levande djur som såldes på en marknad i den kinesiska staden Wuhan. Men nu sprids också en annan teori, framför allt av USA: att viruset av misstag spridits från Wuhans virologiska institut. 

Labbet forskar nämligen på olika virus och har specialiserat sig på just coronavirus som kommer från fladdermöss. Labbchefen Shi Zhengli har därför fått öknamnet ”Fladdermuskvinnan”. 

Trump: Får inte säga något om bevisen

Tidigare i veckan sa president Trump under en pressträff att han sett ”bevis” på att viruset kommer från laboratoriet. Men när han fick frågan om vad som gjorde att han var så säker svarade han: 

– Jag kan inte säga det. Jag får inte säga det. 

Nu säger även utrikesminister Mike Pompeo att man sett bevis på att viruset härstammar från laboratoriet, och inte djurmarknaden. När han får en fråga om just detta i ABC:s program ”This week” svarar han: 

– Det finns enorm bevisning för att det var där det startade. Vi har från början sagt att detta är ett virus som kom från Wuhan i Kina. Vi fick mycket kritik det utifrån. Men jag tror hela världen nu kan se det. 

Pompeo: USA har ”fått kritik” 

Men att viruset härstammar från Wuhan i Kina har varit den gängse uppfattningen om var spridningen tog fart redan från början och har således knappast varit något som vållat kritik mot USA – däremot har de nya påståendena om laboratoriet fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna. Pompeo preciserar dock inte vad han menar med kritiken mot USA, utan fortsätter:

– Man får komma ihåg att Kina har en historia av att sprida smitta i världen och de har en historia av att driva undermåliga laboratorier. Detta är inte första gången som världen har exponerats av virus som ett resultat av misslyckande i ett kinesiskt labb. 

– Underrättelsetjänsterna ska få fortsätta sina utredningar och verifiera detta så vi blir säkra, men jag kan berätta för dig att det finns en signifikant mängd bevis att detta kom från ett laboratorium i Wuhan. 

Pompeo får i ABC frågan om han tror att viruset skapats av människan, vilket han först säger att han gör. Men när reportern säger att den amerikanska underrättelsetjänsten DNI uppgett motsatsen, backar han och säger: 

– Så är det. Jag håller med om det. Jag har sett deras analys. 

Pompeo vill inte heller svara på frågan om han tror att viruset spridits med flit eller av misstag från laboratoriet. Och fortfarande har ingen från de amerikanska myndigheterna presenterat några konkreta bevis som belägger påståendet.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

SE MER:

Här försvarar statsepidemiologen Anders Tegnell svenska coronastrategin i CNN.