USA-ambassadören: Vet att 25 procent är immuna

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter intervjuades om coronaviruset i amerikanska Fox News i början av maj.
Foto: Twitter / Twitter
Uteservering i Stockholm i april.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Sveriges USA-ambassadör säger att hon ”vet” att en fjärdedel av stockholmarna ”har flockimmunitet”, i en intervju med Fox News.

Två veckor tidigare hade Karin Olofsdotter påstått att ”30 procent i Stockholm är immuna” i amerikansk radio.

I veckan kom resultaten av Folkhälsomyndighetens studie, som visar att den verkliga andelen av stockholmare som har antikroppar är 7,3 procent.

Den 26 april sitter Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör, i amerikansk radio och konstaterar att ”runt 30 procent av folk i Stockholm har nått en nivå av immunitet”.

– Vi kan nå flockimmunitet i huvudstaden så tidigt som nästa månad, säger hon till radiokanalen NPR.

Drygt tio dagar senare, den 7 maj, säger hon till Fox News att Sverige ”vet att runt 25 procent av Stockholm har flockimmunitet” – något som bland andra DN:s chefredaktör Peter Wolodarski uppmärksammat på Twitter.

– För tre veckor sedan, i Stockholm, låg flockimmuniteten på runt tio procent, så vi ser en ökning, säger hon till Fox News kontroversiella nyhetsankare Tucker Carlson.

Sverige, USA och coronan

Sveriges coronavirusstrategi har skapat debatt världen över – däribland av den delen av den amerikanska högern som vill lätta på landets restriktioner.

Tucker Carlson är en av de mest tongivande – och Trump-trogna – konservativa nyhetsprofilerna i USA, och har bland annat påstått att covid-19 ”inte är i närheten så dödligt som vi tror”.

Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i USA, medverkade i Tucker Carlson Tonight på Fox News, den 7 maj.

Presidenten själv har haft en annan uppfattning, och har twittrat att Sverige ”betalar ett högt pris” under covidkrisen.

Flera stora internationella tidningar har i en rad artiklar ställt frågan om Sverige gör rätt, eller som The Guardian: rakt av konstaterat att strategin är ”dödlig dårskap”.

Baserat på en beräkning

I ett mejl till Expressen förklarar Maria Ploberg, presstalesperson vid svenska ambassaden i Washington, att Karin Olofsdotter baserade sitt uttalande på Folkhälsomyndighetens rapport från den 21 april.

Enligt rapporten beräknades ungefär 26 procent av stockholmarna vara smittade med covid-19 omkring den 1 maj.

Under intervjun med Fox News hänvisar Karin Olofsdotter också till en nationell studie som ska vara klar ”om en eller två veckor”, som ska visa på immunitetsnivåer även utanför Stockholm.

Den 20 maj kom de första resultaten av Folkhälsomyndighetens nationella antikroppsstudie: strax över 1 100 prover tagna under vecka 18 hade analyserats.

De visade att totalt 7,3 procent av stockholmarna hade antikroppar dagarna innan Olofsdotters intervju. I Skåne låg andelen på 4,2 procent och i Västra Götaland 3,7 procent.

Tegnell: Kan finnas fler förklaringar

Efter att den nationella studien publicerades i veckan har Anders Tegnell sagt att det kan finnas flera förklaringar till varför andelen är så pass mycket lägre än väntat.

Dels är det inte helt klarlagt hur lång tid det tar att utveckla antikroppar, dels är det inte klarlagt om alla som smittas faktiskt utvecklar antikroppar, säger han.

– Dessutom måste man ta hänsyn till att det här är prover från vårdcentraler, under en period där förmodligen ganska många undviker att gå till vårdcentralen, säger han till TT.

”Stor osäkerhet” kring immunitet

Höga andelar immunitet i Stockholm har förutspåtts i flera studier, där man använt sig av matematiska modeller för att räkna på en potentiell utveckling av covid-smitta.

I slutet av april sa Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, att han trodde att ”mellan 25 och 40 procent” av stockholmarna smittats.

Han klargjorde dock att det rådde ”stor osäkerhet” kring siffrornas exakthet.

Även Anders Tegnell hade vid tidpunkten för Olofsdotters uttalande siat om en flockimmunitet i Stockholm redan mot slutet av maj, i en intervju i norsk TV.

Expressen söker Utrikesdepartementet.

Tegnell: Då räknas du som frisk från corona:

Tegnell om nya direktiven: ”Det är det här som gäller”