Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet inifrån vården: ”Grafen pekar rakt upp”

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu kan man tvingas skicka iva-patienter till andra regioner.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Just nu ligger Sverige över den andra vågens topp när det gäller coronapatienter på iva-avdelningarna, enligt Socialstyrelsen.

– Där pekar grafen rakt uppåt. Och vad vi tror nu är att det kommer fortsätta peka uppåt under april månad, säger generaldirektören Olivia Wigzell på en pressträff.

Samtidigt larmar akut drabbade Region Uppsala om det värsta läget hittills under pandemin.

Direktrapport: Coronaviruset

Situationen inom vården i Sverige blir allt mer ansträngd.

På en pressträff med socialminister Lena Hallengren visade Socialstyrelsen en graf över antalet inlagda inom intensivvården – och den pekar rakt uppåt.

– I regel hamnar 6 av 100 två veckor senare på sjukhus av de som är bekräftat smittade, och vi är alltså över andra vågens topp, säger generaldirektören Olivia Wigzell.

”Är inte på toppen”

Myndigheten tror att situationen kan förvärras, med tanke på smittläget. 

– Regioner ser på kort och lång sikt att situationen kommer bli märkbart eller minimalt försämrad, inte bättre. Detta gör att vi ser framför oss att vi inte är på toppen ännu, det viker inte av.

De menar att situationen kring den tillgängliga kapaciteten är ”alarmerande”. Riktmärket för regionerna är en tillgänglig iva-kapacitet på 20 procent, men under tisdagen var marginalen 15 procent.

Det är nu färre personer över 70 år som är inlagda på sjukhusen, medan de yngre åldersgrupperna utgör en större andel.

– Så ingen är förskonad för risken för allvarlig sjukdom i covid, säger Olivia Wigzell.

Foto: Socialstyrelsen

Larmet från Region Uppsala

Region Uppsala vittnar om en särskilt utsatt situation. 160 patienter vårdas på sjukhusen i regionen, och 30 på intensiven.

– Det är det värsta läget hittills under pandemin. För att så många patienter behöver vård, både på vårdavdelning och inom intensivvården, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Uppsala har tidigare uppmanat invånare att gå in i ”personlig lockdown”.

Efter ett extrainsatt möte med regionerna har Uppsala fått klartecken att skicka patienter vidare till andra regioner inför helgen.

”Ingen avtrappning”

Region Uppsala har nått maxtaket för sin kapacitet inom intensivvården, även om hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler säger att det är svårt att säga exakt när det inte går att vårda fler.

– Hamnar vi på ett plus med 5-6 patienter på intensivvården, då har vi passerat den nivån. För att kunna klara den närmsta tiden, framför allt helgen, så aktiverade vi det här.

Oron är att det kan bli ännu sämre, säger han.

Varför tror du att det har blivit så här ansträngt i Uppsala?

– Det som drivit det just nu, det är den brittiska mutationen, det är jag övertygad om. Jag tror att Uppsala är en förhållandevis liten stad med stor rörlighet. Det är många i Uppsala som jobbar i Stockholm och tvärtom, och det är en universitetsstad. Jag tror att om det är något som sticker ut så är det det.

IVA-sjuksköterskan Sofia Lindström berättar om hur det är att jobba i vården mitt under pandemins tredje våg.