Uganda påstås använda covid-19 för att komma åt HBTQ-personer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Totalt 23 personer greps, men tre släpptes sedan.
Foto: REBECCA VASSIE / AP TT NYHETSBYRÅN

Polisen i Uganda anklagas för att ha utnyttjat det rådande läget med coronaviruset för att gripa homosexuella män och transpersoner, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ytterligare ett sätt att komma åt sexuella minoriteter med ”alternativa anklagelser”, menar HBTQ-aktivister i landet.

Uganda har gripit 20 HBTQ-personer som påstås ha brutit mot reglerna gällande social distansering med anledning av coronaviruset, enligt Reuters.

Initialt greps 23 personer, men tre släpptes sedan.

Ett flertal aktivister insatta i ärendet menar att det är ytterligare ett sätt för att med ”alternativa anklagelser” komma åt sexuella minoriteter i landet där HBTQ-personer är en mycket utsatt grupp. 

– De använder alltid alternativa anklagelser för att gripa människor för onaturliga brott så det (coronaviruset, red. anm.) fungerade perfekt för dem. Men anledningen till att de greps var definitivt deras sexuella anläggning, menar advokaten Patricia Kimera i en intervju med Reuters. 

Homosexualitet är sedan tidigare olagligt i Uganda och kan i teorin leda till livstidsstraff. Minst fyra personer kopplade till HBTQ-communityn mördades under sensommaren och hösten förra året, enligt Human Rights Watch.

”Brott för onaturligt sex”

Det var under söndagen som 16 män, samt fyra transkvinnnor, greps av polis i utkanterna av huvudstaden Kampala. Polisen hävdar att gruppen ”inte lytt corona-relaterade restriktioner rörande social distansering”, skriver Reuters vidare.

Gruppen riskerar nu två till sex års fängelse, dels för att ha brutit mot rådande lagar, dels för att ha ägnat sig åt ”försumbara handlingar” som riskerar att sprida infektioner och sjukdomar, bland annat covid-19.

Enligt Reuters nekar polisen till att gripandet hade något att göra med personernas sexuella läggning, men de tillägger samtidigt:

– Vi har fortfarande brott för onaturligt sex i våra lagböcker. Vi skulle kunna åtala dem med den lagen men vi åtalar dem alltså på dessa punkter, säger en talesperson för polisen till Reuters.

Dödsstraff på agendan igen

Under 2019 ökade oroligheterna i Uganda och fler och fler HBTQ-personer vittnade om attacker och förföljelse.

Den 1 augusti förra året slogs en transkvinna ihjäl av en grupp taxiförare i en förort till huvudstaden Kampala. I oktober mördades en homosexuell man tillika aktivist och talesperson rörande hiv-frågor i landet.

Redan 2014 introducerades det lagförslag som kom att kallas ”kill the gays”-lagen i Uganda, vilket skulle kunna innebära dödsstraff för samkönat sex. President Yoweri Museveni – som i en intervju menade att homosexualitet är ett aktivt val och att homosexuella är ”äckliga” – var en av de som skrev under det lagförslaget som sedermera upphävdes på grund av en teknikalitet.

Men under 2019 blev lagen åter aktuell.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.