Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UD lyfter avrådan från att resa till alla länder

Utrikesminister Ann Linde, S.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesdepartementet har beslutat att ta bort sin globala reseavrådan från 1 oktober.

Den infördes på grund av pandemin våren 2020.

”Reseavrådan för alla världens länder var en extraordinär åtgärd i en svår och oförutsägbar tid. Ambitionen har hela tiden varit att lyfta avrådan så fort som möjligt och vi bedömer att vi nått den tidpunkten nu”, uppger utrikesminister Ann Linde (S) i ett pressmeddelande.

Hon påminner dock om att pandemin inte är över, vilket fortfarande påverkar resandet.

Den globala reseavrådan infördes i mars 2020 på grund av pandemin. Det var första gången som en sådan avrådan omfattade hela världen.

Reseavrådan hävs från 1 oktober

UD har dock i takt med att smittläget förbättrats upphävt avrådan, framför allt för europeiska länder. Men även en rad andra länder har varit undantagna på senare tid.

Från 1 oktober upphävs avrådan från resterande länder.

I resebranschen finns förhoppningar om att en slopad global reseavrådan ska få ytterligare fart på resebokningar inför höst- och jullov. Att göra resor som UD avråder från kan begränsa reseförsäkringen.

Linde påminner i pressmeddelandet om att resenärer fortsatt har ett stort ansvar att själva ta reda på vad som gäller på resmålet och att följa de regler och rekommendationer som finns.

”Även om det inte längre finns en bred avrådan med anledning av pandemin, finns i många länder fortfarande restriktioner som kan påverka en resa såsom krav på munskydd, uppvisande av negativa PCR-tester eller vaccinationsintyg”, skriver UD i pressmeddelandet.

I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer.

Detta gäller efter 29 september – ovaccinerade ska hålla avstånd

181 316 personer testade sig vecka 37 i Sverige