Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UD förlänger avrådan för resor utanför EU

Ann Linde om vad som räknas som icke nödvändiga resor.
Utrikesminister Ann Linde.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reseavrådan gäller till 15 april.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen förlänger avrådan för icke nodvändiga resor utanför EU, enligt utrikesminister Ann Linde.

– Det är en helhetsbedömning som handar om hur situationen på resmålen kommer att se ut, säger Linde. 

Samtidigt säger Linde att den som reser i Europa inte kan räkna med hjälp från UD. 

Tänker du resa bort under sportlovet?

Avrådan för icke nödvändiga resor gäller nu till den 15 april utanför EU, EES och Schengenområdet. Det innebär att både sportlovet och påsken ligger inom perioden då avrådan gäller, berättar Ann Linde på en presskonferens på tisdagsmorgonen. 

Förlängningen beror delvis på de olika mutationerna av viruset som har upptäckts.

– De bidrar på så sätt att det är ett mycket allvarligare läge som kan uppkomma mycket snabbt. Vi har sett i andra länder att det har gått väldigt fort när man upptäckt en mutation, att man stängt ner, och det har påverkat personer på plats, säger Ann Linde. 

”Det osäkra läget kommer att bestå”

Ann Linde förklarar att avrådan inte gäller i Europa, eftersom det är lättare att ta sig hem därifrån. 

– Det är inte möjligt att för närvarande förutspå när det kommer att vara möjligt att resa tryggt och säkert, säger Ann Linde.

– Det osäkra läget kommer att bestå under de kommande månaderna.

Men Linde anser inte att det är riskfritt att resa inom EU. 

– Om man gör en sådan bedömning då tycker jag att man ska noga överväga det. Läget nu är inte sådant att man ska resa. Vi gör helhetsbedömningen att man kan ta sig hem inom EU. Man kommer inte att få någon hjälp av UD om man fastnar någonstans, det stadiet är passerat.

Eftersom det rör sig om en avrådan är det inte förbjudet att resa. Men hur aktuellt det kan bli med karantän för de som väljer att bryta mot avrådan finns inget beslut kring.

– Vi har inte karantänsbestämmelser ännu. Men däremot de som varit i Storbritannien och Norge så uppmanar Folkhälsomyndigheten att man är hemma själv i självkarantän och att man testar sig.Regeringen förlänger – det här gäller

Regeringen har förlängt avrådan från icke nödvändiga resor utanför EU, ESS och Schengenområdet. Sedan tidigare har UD hävt sin avrådan till följande länder, som alltså nu är undantag:

Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

Se också:

Få markeringen för högriskområde – EU-kommissionen vill införa ny corona-markering på riskkartorna.
Datumen • Undantagen • Mutationens spridning