Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyskland: Storbritannien inte längre riskområde

Di:s krönikör Maria Borelius om läget i Storbritannien.
En grupp vänner firar att pubar, barer och restauranger har fått öppna sina uteserveringar i Storbritannien med att dricka öl i Soho, London.
Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Två kvinnor dricker på gatan i Soho, London.
Foto: WIKTOR SZYMANOWICZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
Sohos huvudgata, Old Compton Street, har blivit en enda lång uteservering då det fortfarande är förbjudet att servera mat och alkohol inomhus i Storbritannien.
Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Storbritannien tas bort som riskområde för covid-19 av tyska myndigheter. 

Tack vare den snabba vaccineringen har britterna lyckats få smittspridningen att störtdyka.

Nu slipper de sitta i karantän om de vill resa in i Tyskland. 

Sedan i måndags har flera restriktioner lättat i Storbritannien. Uteserveringar, frisörsalonger, gym och butiker har fått öppna efter att ha haft stängt i flera månader. 

Efter att ha haft några av de strängaste restriktionerna i världen och bland de högsta dödstalen i Västeuropa, har både smittspridningen och antal dödsfall störtdykt. 

Enligt de senaste siffrorna ligger R-talet i Storbritannien nu mellan 0,7 och 1.

Nu kommer alltså ytterligare positiva besked för landet när Tyskland under fredagen plockat bort Storbritannien från sin lista på riskområden för covid-19. 

Britter slipper karantän

Med undantag från en handfull länder, däribland Japan och Israel, anses de flesta länder utgöra riskområden. Tillsammans med Storbritannien plockades även två regioner på Irland, en i Finland och en på Barbados bort från risklistan. 

Smittspridningen anses så pass låg att invånarna slipper sitta i karantän om de vill resa in i Tyskland. 

Storbritanniens massiva vaccinationskampanj har gett resultat, snart 48 procent av befolkningen har fått minst en spruta. Snittet för invånarna i EU ligger på strax över 17 procent. 

Få smittade i Storbritannien

Antalet nya smittade i Storbritannien har också störtdykt, och är nu nere på 24 nya fall per miljon invånare och dag, enligt Our World In Data. Motsvarande siffra för Sverige är 606 nya fall. I EU är den 355 nya fall. 

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, har tidigare sagt till Expressen att Storbritanniens framgångar i kampen mot viruset går att härleda till strategin att ge så många som möjligt en dos. 

– När Storbritannien började vaccinera så var de uppe i 1 300 dödsfall om dagen vilket var jättemycket. Så jag vill faktiskt påstå att det är så enkelt att smittspridningen minskade rejält när de hade gett många en dos, för de har inte gjort något annat av betydelse. 

Thailands turismföretag vill slopa karantänen

Phukets hotellförening menar att industrin har dolda skador.