Tyske journalistens frustration: ”Måste förklara för tyskarna”

Journalisten Christian Stichler är korrespondent i Sverige – försöker förklara svenska strategin.
Christian Stichler, Skandinavienkorrespondent på ARD.
Foto: Elin Jönsson
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den tyske journalisten vill förstå varför Sverige har så många fler dödsfall per miljon invånare än Tyskland och andra nordiska länder – men får inget svar, menar han. 

– Tyskarna är väldigt förvånade över att svenskarna går den här vägen, säger Christian Stichler, Skandinavienkorrespondent på ARD.

Den svenska strategin i att tackla smittspridningen av coronaviruset har väckt stor uppmärksamhet internationellt. Och vid varje pressträff som Folkhälsomyndigheten kallar till sitter den tyska journalisten Christian Stichler, Skandinavienkorrespondent hos tyska motsvarigheten till SVT, ARD. 

Han försöker förstå strategin för att kunna förklara den för tyskarna och ställer därför samma frågor varje dag till Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten – vilket också det fått uppmärksamhet. På Twitter sprids bilder och diskussioner om den ”mystiske tysken” som aldrig ger upp. Senast av Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron:

https://twitter.com/viktorbk/status/1250038085729034244

På tisdagen, efter flera dagars påskuppehåll, presenterade myndigheten att man nu överstiger 1 000 dödsfall i covid-19 i Sverige. Det kan jämföras med cirka 3 000 i Tyskland, som har över 83 miljoner invånare.

Under pressträffen efterfrågade Christian Stichler en jämförelse om dödstalen mellan Sverige, Tyskland, Norge och Danmark, men fick svaret från Anders Tegnell: 

– Samtidigt, om du jämför med New York som är lika stort som Sverige befolkningsmässigt, har tio gånger så många döda. Belgien har betydligt fler än vad vi har, så det finns många länder som har gått åt andra hållet också. Vi ska vara väldigt försiktigt att göra uttalanden så här tidigt i en pandemi, det kan ändras åt många olika håll innan vi är klara, säger Anders Tegnell. 

LÄS MER: Hit kan du vända dig med frågor om corona

Många smittade på äldreboenden i Sverige

Han har flera gånger förklarat att Sveriges höga dödstal beror på att man fått in smittan på äldreboenden där de boende är känsliga för viruset. 

– För oss är det ganska klart: Vi har fått in smittan på äldreboende. Det är helt uppenbart att äldreboenden i Sverige är en miljö där det är farligt att få smittan. Det innebär att om man får in smittan i den åldersgruppen får man många dödsfall. Jag har tittat exempelvis på Norge och vet att medelåldern på de smittade i Norge är väldigt mycket lägre än de som är smittade i Sverige. 

Men Christian Stichler menar att man har fått in smittan på äldreboenden även i Tyskland. 

– Jag förstår att New York är sämre, de bor väldigt trångt, men att de har så höga siffror i Sverige jämfört med Tyskland har jag fortfarande ingen förklaring till - vi har fall på äldreboenden i Tyskland också, vilket är ett stort problem. 

”Trodde att Sverige skulle svänga” 

Han säger att man i Tyskland är mycket förvånad över den taktik som Sverige har för att motverka smittspridningen. 

– De trodde att Sverige skulle svänga som britterna och Nederländerna har gjort, men jag måste förklara för tyskarna att nej, de fortsätter på den här vägen trots att dödssiffran nu överstiger 1 000 personer.

Enligt Stichler kan förvåningen grundas i att man har en bild av Sverige som ett land som ständigt trycker på tryggheten. 

– Ur vårt perspektiv är Sverige ett land som står för säkerhet. Volvo-bilar, säkerhetsbälten. I den här allvarliga situationen tycker tyskar att man väljer en riskabel väg och förstår inte varför. 

Han tillägger dock: 

– Jag ställer väldigt kritiska frågor som tysk journalist för att jag vill förstå detta, men samtidigt är det klart att jag håller tummarna att Sverige har valt rätt väg.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Ny studie visar – inte säkert att man blir immun

Ny studie visar – inte säkert att man blir immun.