Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två unga svenskar: Ge oss Astra Zenecas vaccin

Chefsläkaren: ”Vi ser hur somliga vaccinshoppar”.
Elisabeth Gehrke.
Foto: Privat
Oskar Berg.
Foto: Privat
Anders Tegnell.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten vill inte att Astra Zenecas vaccin ges till personer under 65 år på grund av de inrapporterade biverkningarna. 

Samtidigt är det flera som gärna skulle ta emot vaccinet trots riskerna – och som blir förbannade av att följa hur vaccinet ratas.  

– Att kunna få vaccinet nu vore oerhört värdefullt, säger Elisabeth Gehrke, 35. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte att Astra Zenecas vaccin Vaxzevria ges till personer yngre än 65 år. Bakgrunden är larmen om sällsynta men allvarliga biverkningar. Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har utrett vaccinet och ser en möjlig koppling mellan vaccination och blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar. 

När EMA:s granskning genomfördes rörde det sig om 222 inrapporterade fall bland 34 miljoner vaccinerade personer. Myndigheten drog också slutsatsen att faran med riskerna understiger fördelarna med att bli vaccinerad och gav grönt ljus till fortsatta vaccinationer med vaccinet i alla åldersgrupper över 18 år. 

Men turerna kring Astra Zeneca har lett till att personer runtom i Sverige krävt andra vaccin när de kallats till vaccination. 

Samtidigt är det fortfarande förhållandevis få personer som erbjudits en vaccinationstid. 

”Det är bortskämt”

35-åriga Elisabeth Gehrke blir irriterad när hon hör om personer som ratar Astra Zenecas vaccin.

– Ärligt talat tycker jag att det är bortskämt. Världens regeringar och sjukvårdssystem har gjort en enorm satsning i att ta fram och få ut vaccin. Samtidigt finns det många delar i världen som lider svårt av att inte kunna öppna upp sina samhällen. Då är det svårt att svälja när man hör om folk som inte vill ta vaccinet, säger hon.

Efter att ha arbetat som politisk sakkunnig för Socialdemokraterna i EU-parlamentet, sadlade hon om under pandemin och började plugga litteraturvetenskap vid Lunds universitet och bor nu i Köpenhamn. 

Där har den danska regeringen beslutat att inte använda Vaxzevria inom ramen för sitt nationella vaccinationsprogram, bakgrunden är larmen om biverkningar och regeringen anser att det är möjligt att avstå givet smittläget och tillgången på andra vaccin.

Samtidigt har landet fortfarande skarpa restriktioner, där man exempelvis måste uppvisa ett negativt PCR-test för att delta i en rad aktiviteter.

– Att bli vaccinerad skulle innebära mer frihet för mig så klart. Att behöva testa sig bara för att gå ut på restaurang eller till en kulturinstitution är krångligt och jobbigt, säger Elisabeth Gehrke. 

”Inga konstigheter”

Hon tycker att det är viktigt att man som myndig medborgare får fatta ett eget beslut om man vill ta Astra Zenecas vaccin. Hon trycker på att det är viktigt att ställa de rapporterade riskerna vägs mot vad det innebär att få sjukdomen, eller de risker man tar i övrigt.

– Tvärtom så ser jag att fördelarna väger betydligt tyngre än nackdelarna med Astra Zenecas vaccin. Jag har haft mycket mer riskabla beteenden i livet än att vaccinera mig. Det finns helt enkelt inte fog för att sitta och tycka att en sådan risk vore ett problem, säger hon.

– Jag har exempelvis tagit andra läkemedel och risken för biverkningar är något man får vara uppmärksam på. Det är inga konstigheter utan ingår i att vara en människa. Är man uppmärksam på symtomen som är kopplade till den här minimala risken, så gör man tillräckligt för vi lever i länder med välfungerande sjukvårdssystem. 

”Skulle ställa mig först i kön”

Oskar Berg, 30, är butiksansvarig för en fordonsaffär i Luleå. Han skulle gärna motta Astra Zenecas vaccin om han fick möjligheten. 

– Jag skulle ställa mig först i kön för att få vaccinet, säger han.

– Jag känner att de som ratar Astra Zenecas vaccin inte riktigt tänkt efter. Det är större risk att dö i covid-19 än att dö av komplikationer av vaccinet. 

Han tror att det är den omfattande mediebevakningen av bieffekterna som orsakat att många väljer bort vaccinet. 

– Man gör stora rubriker av hur farligt det är, utan att i helhet förklara hur dumt det är att inte ta något vaccin alls. Jag tycker att personer som väljer att rata vaccinet ger ett stort finger till sjukvården runtom i Sverige som verkligen går på knäna. 

Tegnell: ”Helt annorlunda”

Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten med frågor om möjligheten att vaccinera yngre med Astra Zeneca-vaccin. Myndigheten hänvisar till statsepidemiolog Anders Tegnells svar under tisdagens pressträff. Där underströk han att rekommendationen att inte ge personer yngre än 65 år vaccinet kvarstår. 

Anders Tegnell hänvisar till en mindre brittisk sammanställning, där man skattat riskerna för komplikationer vid vaccination och ställt det mot risken per åldersgrupp att drabbas av allvarlig sjukdom vid insjuknande i covid-19. Bland personer över 60 år ligger risken med sjukdomen långt högre, än att drabbas av eventuella biverkningar. 

– Relationen är helt annorlunda när man kommer ner i åldrarna 45-50 år. Då ligger riskerna av att få covid-19, jämfört med att få den här komplikationen, rätt nära varandra. Därför tycker vi att det är bättre att använda andra vaccin i de grupperna, sa Tegnell.

– Risknivån ligger på ungefär samma nivå, jag tycker att det är tillräckligt. För med vacciner vill man normalt sett ha stor skillnad mellan risk för biverkningar och effekt. 

Folk under 65 som fått vaccinet får annat vaccin för dos två.