Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smällen: Två miljoner människor påverkas

Forskare på Pittsburgh University har hittills testat medicinen på möss och hamstrar
Hälsominister Matt Hancock.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Smittspridningen i Storbritannien har ökat senaste veckorna.
Foto: ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK / ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nära två miljoner människor i Storbritannien berörs av nya, hårdare coronarestriktioner i nordöstra England, rapporterar brittiska medier.

Det handlar bland annat om förbud mot att personer från olika hushåll umgås.

WHO varnar för en ökad spridning i hela Europa.

– Trots att de här siffrorna speglar en utökad testning, visar de också en alarmerande hastighet av spridningen över regionen, säger Europachefen Hans Kluge.

Restriktionerna börjar gälla på fredag, meddelade hälsominister Matt Hancock.

Invånarna får inte längre umgås med personer utanför sitt eget hushåll, och restauranger och barer måste stänga klockan 22.

Reglerna berör två miljoner personer i Northumberland, North Tyneside, South Tyneside, Newcastle-upon-Tyne, Gateshead, Sunderland och County Durham i nordöstra England, rapporterar BBC. 

Förra veckan ökade coronafallen med 167 procent i Storbritannien jämfört med slutet av augusti, och många av de nya fallen finns i nordöstra England.

– Jag vet att de här besluten påverkar familjer, företag och lokala samhällen, sa Hancock och fortsatte:

– Men jag kan garantera alla att vi inte tar de här besluten lättvindigt.

Smittan ökar på andra håll i Europa

Även om fler också testas, så varnade WHO för förra veckans 300 000 nya coronafall, vilket är fler än i mars. Europachefen Hans Kluge kallade situationen ”alarmerande”.

– Det kommer att bli värre. I oktober och november kommer vi ha fler dödsfall, sa Kluge på en presskonferens enligt nyhetsbyrån AFP.

Siffror från Our World in Data, som The Guardian rapporterar om, visar att antalet nya bekräftade fall i Tyskland var 2 194 på torsdagen.

Senaste gången det fler än så många fall var den 21 augusti, och innan dess, den 24 april. Då bekräftades däremot betydligt fler fall – över 6 000.

239 personer bekräftades döda i Spanien under onsdagen, vilket är det är det högsta antalet som uppmätts i höst.