I går meddelade den norska regeringen ytterst stränga restriktioner med anledning av att 55 fall av den brittiska varianten av coronaviruset upptäckts i landet.
I Sverige uppdaterar Folkhälsomyndigheten antalet registrerade fall av mutationen varje tisdag, och enligt den senaste statistiken har även Sverige 55 upptäckta fall.
Ändå kom regeringen i går med beskedet om att Sverige inför ett inreseförbud till Norge från och med natten till måndag, och på söndagen meddelades att UD avråder från icke-nödvändiga resor dit.
Beslutet gäller tills vidare och klockan 14.30 har inrikesminister Mikael Damberg pressträff med anledning av gränsbeskeden.
”Osannolikt”
Steinar Westin, professor i socialmedicin på NTNU, Norges teknisk- och naturvetenskapliga universitet, säger till Dagbladet att han inte är övertygad om att Sverige själva har koll på hur många smittade med den muterade varianten av coronaviruset som finns i Sverige.
– Svenskarna har gett upp smittspårningen för länge sedan. Att de inte har fler fall än dem de har spårat från Storbritannien, skulle jag säga är osannolikt, säger han till Dagbladet.
Steinar Westin hänvisar till att även Norge länge hade kontroll på smittotalen kopplade till den brittiska mutationen, tills man upptäckte ett lokalt utbrott av smittan i Follo kommun.
– Vi har också gått och trott att vi inte hade något annat än de tillfällen vi visste kom från Storbritannien. Så fick vi oss en överraskning med Follo. Jag tror att svenskarna antagligen är i samma situation, säger han.
På pressträffen under söndagen förklarade inrikesminister Mikael Damberg att Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta bygga ut kapaciteten för att analysera muterade fall, men utesluter samtidigt inte att det finns fler fall i Sverige.
– Vi utesluter inte att det finns flera fall i Sverige av det här muterade viruset, och det undersöks och kontrolleras nu i vårt land. Men det som händer nu med Norge är att Oslo-området stänger ner väldigt kraftfullt och då finns det en risk för att människor åker och handlar i Sverige och bidrar till trängsel och smittspridning, säger Mikael Damberg.
”Internationellt görs mycket”
Likt flera experter, tycker Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi på Karolinska institutet att Sverige måste påbörja en mer effektiv övervakning av mutationer, sa hon i Godmorgon världen på söndagen.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man följer det här. Det finns väldigt bra övervakningssystem, internationellt gör man väldigt mycket studier och tittar på virusets arvsmassa. Vi behöver göra mer av det i Sverige, säger Gunilla Karlsson Hedestam till Godmorgon världen.
FHM: Ska utöka analysarbetet
Världshälsoorganisationen WHO uppmanade strax före årsskiftet sina medlemsländer att utöka gensekvenseringarna, en metod för att identifiera mutationer av virus.
Folkhälsomyndigheten meddelade i veckan att Sverige kommer att komma i gång med gensekvensering på regional nivå. De meddelade även att man på nationell nivå ska utöka sekvenseringen i enlighet med ECDC:s rekommendationer.
Men övervakningen av virusmutationer är ännu inte fullt utbyggd som Folkhälsomyndigheten vill. Vissa regioner har kommit i gång, men ingen region har än så länge börjat skicka en bestämd andel, tio procent av alla prover för sekvensering, rapporterar TT.
Utifrån de tester som i dag görs, kan vi verkligen säga att vi har en bättre situation i Sverige än Norge?
– Nej, absolut inte. Det har vi aldrig sagt heller. Alla måste förhålla sig till att vi befinner oss mitt i en pandemi och måste beakta att det fortfarande är väldigt hårda begränsningar i umgänge som gäller, säger Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till TT.
Att sekvensera alla tester skulle bli mycket kostsamt, enligt Karin Tegmark Wisell.
– Skulle man sekvensera alla fall skulle det kosta 60 miljoner kronor i veckan. Därför är det angeläget att hitta effektiva metoder som kan ge oss en god uppfattning om förekomsten, säger hon.
Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten för kommentar.